Moody΄s: Μπαράζ με υποβαθμίσεις τραπεζικών ομίλων

Σε μπαράζ υποβαθμίσεων παγκοσμίου εμβέλειας τραπεζών, από μία έως και τρεις βαθμίδες, προχώρησε ο οίκος Moody’s. Το σκεπτικό. Πώς αντέδρασαν οι τράπεζες.

Moody΄s: Μπαράζ με υποβαθμίσεις τραπεζικών ομίλων
Χτύπημα στον τραπεζικό κλάδο από τη Μοοdy’s. Προχώρησε στην υποβάθμιση 15 παγκοσμίου βεληνεκούς ομίλων και τίτλων που έχουν εκδώσει.

Η Credit Suisse ήταν η μόνη τράπεζα που στην αναθεώρηση υποχώρησε κατά τρεις βαθμίδες από Aa2 σε A2.

Κατά δύο βαθμίδες υποβαθμίζονται: Morgan Stanley, UBS, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Agricole, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Royal Bank of Canada

Κατά μία βαθμίδα υποβαθμίζονται η Bank of America, η HSBC, η Royal Bank of Scotland και η Societe Generale.

Όλες οι τράπεζες που επηρεάζονται από τις σημερινές βαθμολογήσεις έχουν σημαντική έκθεση στο ρίσκο των αγορών, σημειώνει η Moody’s.

Καταγράφει τις δυσκολίες που έχουν οι παραπάνω όμιλοι να προσαρμόσουν τα μοντέλα λειτουργίας τους στους νέους κανονισμούς και να αντιμετωπίσουν την κρίση στην ευρωζώνη και τα προβλήματα στην αμερικανική οικονομία.

Όπως αναφέρει η Moody’s, οι ενέργειές της αντανακλούν επίσης: 1) το μέγεθος και τη σταθερότητα των κερδών από μη κεφαλαιακές αγορές που έχει ο κάθε όμιλος, 2) την κεφαλαιοποίηση, 3) τις δυνατότητες άντλησης ρευστότητας, 4) άλλες συνισταμένες όπως η έκθεση στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Ευρώπης, το ρίσκο από την έκθεση σε στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ και το ιστορικό σε προβλήματα του management.

---Πώς αντέδρασαν οι τράπεζες

Σε ανακοίνωσή της, η Morgan Stanley δηλώνει πως η αξιολόγησή της «εξακολουθεί να μην αντανακλά πλήρως τις βασικές στρατηγικές δράσεις που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια».

Η Citigroup, από την πλευρά της, αντέδρασε πολύ εντονότερα, βάλλοντας κατά της Moody’s για τη συμπεριφορά της απέναντι στις αμερικανικές τράπεζες γενικότερα, ενώ στη συνέχεια εγκωμίασε τους θεσμικούς επενδυτές και το αμερικανικό Κογκρέσο, που δείχνουν λιγότερο σεβασμό για τον οίκο αξιολόγησης. «Εκπλαγήκαμε ιδιαίτερα από τη δυσανάλογη δυσμενή αντιμετώπιση της Moody’s απέναντι σε αμερικανικές εταιρίες που σχετίζονται με τράπεζες στην Ευρώπη», ανέφερε στη σχετική της ανακοίνωση η Citigroup.

Η Bank of America, διά του εκπροσώπου της Jerry Dubowski, δήλωσε πως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής έχει ενισχύσει τη διακυβέρνησή της και τη διαχείριση ρίσκου και στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012 κατέγραψε κεφαλαιακά αποθέματα ρεκόρ, ρευστότητα ρεκόρ και σημαντικά αποθεματικά. «Έχουμε σημαντική ρευστότητα και πόρους για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας καθώς έχουμε μεταμορφώσει την εταιρία», ανέφερε.

Η Royal Bank of Scotland τόνισε πως οι αλλαγές στις αξιολογήσεις είναι οπισθοδρομικές και «δεν αναγνωρίζουν επαρκώς τις ουσιαστικές βελτιώσεις που έχει κάνει ο όμιλος στον ισολογισμό του και στο προφίλ χρηματοδότησης και ρίσκου». Πάντως, σημείωσε πως οι αλλαγές αυτές είναι διαχειρίσιμες.


*** Ολόκληρη η ανακοίνωση της Moody's (στην αγγλική) καθώς και ο πίνακας των υποβαθμίσεων επισυνάπτονται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v