ΕΕ: Συμφωνία για εμπάργκο στο πετρέλαιο από Ιράν

Οι πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, με περίοδο χάριτος που λήγει την 1η Ιουλίου του 2012. Τι θα γίνει με τα υφιστάμενα συμβόλαια πετρελαίου.

ΕΕ: Συμφωνία για εμπάργκο στο πετρέλαιο από Ιράν
Οι πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, με περίοδο χάριτος που λήγει την 1η Ιουλίου του 2012, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Οπως σημειώνει το πρακτορείο, η συμφωνία αυτή αποτελεί και το τελικό βήμα πριν δώσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών την επίσημη έγκρισή τους για το μέτρο.

"(Οι πρέσβεις της ΕΕ) συμφώνησαν για τις κυρώσεις στο Ιράν", ανέφερε η πηγή.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να υπογράφουν νέα συμβόλαια με την Τεχεράνη από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση -κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και αυτή την εβδομάδα- ωστόσο θα έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώνουν τα υφιστάμενα συμβόλαια μέχρι την 1η Ιουλίου.

Μεταξύ των χωρών που ζήτησαν αυτήν την περίοδο χάριτος ήταν και η Ελλάδα, η οποία καλύπτει από το Ιράν περίπου το ένα τέταρτο των πετρελαϊκών της αναγκών «με προνομιακούς όρους», όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNBC.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι διαβεβαιώσεις προς την Αθήνα αναφέρουν πως και μετά την ισχύ των μέτρων θα είναι σε θέση να προμηθεύεται πετρέλαιο σε «λογικές τιμές».

Η προσπάθεια της Δύσης να θέσει εκτός της διεθνούς αγοράς τα 2,6 εκατομμύρια βαρέλια που το Ιράν παράγει ημερησίως, διατηρεί την τιμή του μαύρου χρυσού υψηλά και πιέζει χαμηλότερα την ισοτιμία του ιρανικού νομίσματος αυξάνοντας έτσι το κόστος βασικών αγαθών για τον ιρανικό πληθυσμό.

Κυρώσεις όμως επιβάλλονται και κατά της κεντρικής τράπεζας του Ιραν. Συμφωνήθηκε να απαγορευτούν οι συναλλαγές σε χρυσό και πολύτιμα μέταλλα τόσο με την κεντρική τράπεζα όσο και με κρατικούς φορείς.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις και οι ασφαλιστικές καλύψεις για δραστηριότητες του Ιράν που συνδέονται με το πετρέλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v