Αίτηση πτώχευσης από την Eastman Kodak

Προσφυγή στο Άρθρο 11 για προστασία έναντι πιστωτών κατέθεσε η Eastman Kodak, μία από τις εμβληματικές εταιρίες των ΗΠΑ με ιστορία 130 ετών. Η ανεπιτυχής προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή και η μάχη για την επιβίωση.

Αίτηση πτώχευσης από την Eastman Kodak
Προσφυγή στο Άρθρο 11 για προστασία έναντι των πιστωτών της κατέθεσε η Eastman Kodak, μία από τις εμβληματικές εταιρίες των ΗΠΑ με ιστορία 130 ετών. «Το διοικητικό συμβούλιο και όλη η ανώτερη διοίκηση ομόφωνα πιστεύει ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα και η σωστή κίνηση για το μέλλον της Kodak» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Antonio M. Perez.

Παρόλα αυτά, η είδηση προκαλεί εντύπωση. Η Kodak άλλωστε ήταν μία πρωτοπόρος εταιρεία, που πριν από ένα αιώνα παρουσίασε την πρώτη φωτογραφική μηχανή χειρός, την περίφημη Brownie Camera που πουλούσε έναντι 1 δολαρίου.

Με την κίνηση αυτή, η εταιρεία θέλει να έχει την προστασία έναντι των πιστωτών της ώστε να μπορέσει να αναδιοργανωθεί. Η διοίκηση της Kodak δήλωσε συγκεκριμένα πως «στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας (της εταιρείας) στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, στην ρευστοποίηση μη στρατηγικής πνευματικής ιδιοκτησίας και τη δίκαιη επίλυση δικαστικών διαφορών ώστε να μπορέσει η χώρα να επικεντρωθεί στις πιο κερδοφόρες δραστηριότητές της». Επισημαίνει μάλιστα ότι θα καταβληθούν όλοι οι μισθοί και πως θα διατηρηθούν όλα τα προγράμματα των πελατών.

Τονίζει μάλιστα ότι έχει εξασφαλίσει γραμμή πίστωσης 950 εκατ. από τη Citigroup.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Kodak δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή. Η εταιρεία αναγνώρισε αρκετά νωρίς ότι η ψηφιακή φωτογράφιση αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για τα παλιά γνωστά φιλμ. Δεν κατάφερε όμως, να κινηθεί αρκετά γρήγορα ώστε να αναπληρώσει το κενό που είχε δημιουργηθεί στα έσοδά της από τον βασικό πυρήνα των δραστηριοτήτων της. Κι αυτό, παρά τις πολυάριθμες ψηφιακές καινοτομίες που παρουσίασε και την στροφή στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Ο κ. Perez δήλωσε πως πλέον, το 75% των πωλήσεων της Kodak προκύπτει από το ψηφιακό της τμήμα. Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις της κατέρρεαν με τόσο γρήγορο ρυθμό που η εταιρεία δεν πρόλαβε να καλύψει το κενό με την στροφή της στη νέα τεχνολογία. Οι αλλεπάλληλες προσπάθειες μείωσης του κόστους λειτουργίας επίσης δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το χαμηλό κόστος του ανταγωνισμού. Όπως δήλωσε ο κ. Perez η Kodak από το 2003 έκλεισε 13 εργοστάσια και προχώρησε σε 47.000 περικοπές θέσεων εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v