Ιράκ: Τίτλοι τέλους για την αμερικανική παρουσία

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις υπέστειλαν τις σημαίες τους έξω από το Αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Μετά από εννέα χρόνια παρουσίας αφήνουν πίσω τους 4.500 νεκρούς στρατιώτες και πολλά ανοικτά μέτωπα.

Ιράκ: Τίτλοι τέλους για την αμερικανική παρουσία
Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις υπέστειλαν τις σημαίες τους έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, σηματοδοτώντας τη λήξη της στρατιωτικής παρουσίας τους στο Ιράκ.

Τα εναπομείναντα στρατεύματα αναμένεται να αποχωρήσουν από τη χώρα την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της διορίας της 31ης Δεκεμβρίου, που συμφωνήθηκε μεταξύ Ουάσινγκτον- Βαγδάτης, όπως αναφέρει το Stratfor.

Τον Απρίλιο του 2003, οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Βαγδάτη, καταλαμβάνοντας αρχικά το –τότε- Διεθνές Αεροδρόμιο Σαντάμ. Έκτοτε, δύο Αμερικανοί πρόεδροι έχουν βρεθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης -όπως μετονομάστηκε- που αποτέλεσε το κέντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη χώρα.

Στο Ιράκ, οι ΗΠΑ ήλπιζαν να αναμορφώσουν ριζικά την γεωπολιτική πραγματικότητα, ιδρύοντας εκεί ένα φιλοαμερικανικό καθεστώς. Η επιδρομή πράγματι αναμόρφωσε την περιοχή, αλλά όχι όπως ακριβώς σχεδίαζε η Ουάσινγκτον.

Η εισβολή και η επακόλουθη αμερικανική πίεση ώθησε την Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των ριζοσπαστικών ισλαμικών στοιχείων εντός των συνόρων της. Ωστόσο η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν κατέστρεψε, επίσης και την καθιερωμένη ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ιράν και Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, οι αμερικανικές δυνάμεις βρέθηκαν να πολεμούν όχι μόνο τους Τζιχαντιστές από το εξωτερικό αλλά και τους Σουνίτες και Σιίτες μαχητές από το εσωτερικό της χώρας, εκ των οποίων οι περισσότεροι οπλισμένοι με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τα μόνα αποτελεσματικά όπλα κατά των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων.

Ο πόλεμος κόστισε συνολικά τις ζωές περίπου 4.500 Αμερικανών, περισσότερων από 300 στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων και αγνώστου αριθμού Ιρακινών. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι ΗΠΑ διατήρησαν περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στη χώρα -και για κάποια περίοδο 200.000.

Πλέον μερικές χιλιάδες Αμερικανών παραμένουν στη χώρα για πρακτικούς, μόνο, σκοπούς και αναμένεται να αποχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα.
 
Άπαξ και φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα επιστρατευτούν ξανά δυνάμεις οποιουδήποτε μεγέθους στη χώρα στο άμεσο μέλλον για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, εκτιμά το Stratfor.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v