Ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του ο Μπους (upd)

Με τη δήλωση ”η Αμερική” μίλησε, ο -για τα επόμενα τέσσερα χρόνια πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών- George Bush, ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του για την επανεκλογή του. Νωρίτερα ο John Kerry είχε αποδεχτεί την ήττα του, κάνοντας παράλληλα έκκληση για ενότητα.

Ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του ο Μπους (upd)
Με τη δήλωση ”η Αμερική” μίλησε, ο -για τα επόμενα τέσσερα χρόνια πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών- George Bush, ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του για την επανεκλογή του. Νωρίτερα ο John Kerry είχε αποδεχτεί την ήττα του, κάνοντας παράλληλα έκκληση για ενότητα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Μπους στο διάγγελμα του προς τους Αμερικανούς δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του, καλώντας παράλληλα και τους υποστηρικτές του αντιπάλου του J. Kerry, να τον υποστηρίξουν.

Νωρίτερα, ο John Kerry είχε δηλώσει ότι ο ίδιος τηλεφώνησε και συνεχάρη τον πρόεδρο Bush, καθώς αποδέχτηκε την ήττα του, καλώντας παράλληλα τους Αμερικανούς πολίτες για ενότητα.

Σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Associated Press, που αναμεταδίδει το AFX News, επισημαίνεται ότι το επιτελείο του Kerry αποφάσισε να παραδεχτεί την νίκη του προέδρου Bush, καθώς διαφάνηκε ότι η Πολιτεία του Οχάιο ”κατοχυρώθηκεστον G. Bush.

Σύμφωνα με τα επίσημα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο George W. Bush συγκεντρώνει ποσοστό 51% του εκλογικού σώματος, με τον John Kerry να ακολουθεί με 48%. Ο νυν Πρόεδρος προηγείται οριακά και στην κρίσιμη μάχη των εκλεκτόρων, με 254 έναντι 252 για τον διεκδικητή της Προεδρίας.

Εκτός της πολιτείας του Ohio, δεν υπάρχει ακόμη οριστικά αποτέλεσμα στις πολιτείες Iowa και New Mexico, λόγω μη καταμέτρησης των προσωρινών ψήφων. Και στις δυο πολιτείες οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνονται να εξασφαλίζουν οριακό προβάδισμα.

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής επίσημη καταμέτρηση στην πολιτεία του Ohio, ο George W. Bush προηγείται με 51% έναντι 49% για τον Γερουσιαστή Kerry, με σημαντική διαφορά ψήφων (136.000).

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας της πολιτείας του Ohio, Kenneth Blackwell, φαινόταν να μετατρέπεται σε πρόσωπο της ημέρας, ζητώντας σημαντικά χρονικά περιθώρια για την οριστική καταμέτρηση μαζί με τις προσωρινές ψήφους.

O κ. Blackwell εκτιμούσε ότι οι προσωρινές ψήφοι, οι ψήφοι από ανθρώπους που δεν έχουν καταγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και πρέπει να νομιμοποιηθούν, κυμαίνονται μεταξύ 175.000-250.000. Όπως τονίζει, θα χρειαστούν περίπου 11 ημέρες για τη διαδικασία.

Σε συνέντευξη που έδωσε στους δημοσιογράφους των αμερικανικών ειδησεογραφικών δικτύων ο κ. Blackwell ζήτησε να ”πάρουν βαθιά ανάσα και να ξεκουραστούν” υποδηλώνοντας πως θα χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα για την καταμέτρηση και επικύρωση των ψήφων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ”μπορεί να χρειαστούν δυο ημέρες ή δυο εβδομάδες, αλλά εν τέλει οι ψηφοφόροι στο Ohio θα μπορούν να εμπιστευθούν το αποτέλεσμα”.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου, Andrew Card, τόνισε πως είναι πεπεισμένος ότι ο κ. Bush έχει κερδίσει την επανεκλογή του με 286 εκλέκτορες. Όπως ανέφερε, η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων στην πολιτεία του Ohio είναι καταλυτική και δεν ανατρέπεται από τις προσωρινές ψήφους.

*Διεθνείς αντιδράσεις

Θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν, σε γενικές γραμμές, οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις στο αμερικανικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ικανοποίηση στην Ιαπωνία και το Ισραήλ, ενώ η αραβική κοινότητα ζητά επανεξέταση των ζητημάτων στη Μέση Ανατολή.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στον πρόεδρο Bush και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε τη βεβαιότητα ”ότι οι μακρόχρονοι και στενοί δεσμοί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και στο μέλλον, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στέρεα θεμελιωμένες στην φιλία των δύο λαών”.

Οι πρώτες δηλώσεις των διεθνών πολιτικών παραγόντων είναι οι εξής:

John Prescott (Αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης): ”Αυτή τη φορά, φαίνεται πως οι αμερικανοί ψηφοφόροι κατέληξαν σε τελεσίδικη απόφαση”.

Silvan Shalom (Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ): ”Στην περίπτωση του Προέδρου Bush και του υποψήφιου Kerry, δεν υπάρχει διαφορά στο ζήτημα της βαθιάς και ισχυρής υποστήριξης του Ισραήλ”.

Leila Shahid (εκπρόσωπος του Yasser Arafat στο Παρίσι): ”Φοβούμαι ότι η κυβέρνηση Bush θα εκλάβει το εκλογικό αποτέλεσμα ως έγκριση της πολιτικής τους στη Μέση Ανατολή”.

Sami Abu Zuhri (εκπρόσωπος της Hamas): ”Καλούμε την νέα αμερικανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τις θέσεις της στο Παλαιστινιακό ζήτημα και τις ισλαμικές και αραβικές αιτιάσεις. Μέχρι να το κάνουν, θα συνεχίσουμε να θεωρούμε την αμερικανική κυβέρνηση, εχθρική”.

Francesco D’ Onofrio (ηγέτης του DUC, μέλους της κυβερνητικής συμμαχίας του Silvio Berlusconi): ”Η νίκη του George Bush είναι θεμελιώδης σημασίας για την ιταλική κυβέρνηση, καθώς δίνει προοπτικές στις διεθνείς μας σχέσεις”.

Junichiro Koizumi (Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας): ”Ανεξαρτήτως του νικητή στις εκλογές, εκτιμώ πως δεν θα σημειωθούν μεταβολές στη φιλία μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ και στις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών”.

Michel Barnier (Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας): ”Πρόκειται για μια νέα φάση, η οποία ξεκινά σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή. Πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά εγχειρήματα. Οι αμερικανοί δεν νοείται να θεωρούν ότι μπορούν να χτίσουν, να διοικούν και να εμπνέουν όλο τον κόσμο από μόνοι τους”.

Karsten Voigt (αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας): ”Ελπίζω πως ο επανεκλεγείς Πρόεδρος Bush θα αξιοποιήσει τη νέα ευκαιρία που του προσφέρεται από το αμερικανικό εκλογικό σώμα, για μια νέα αρχή στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη”.

* Οι αντιδράσεις των οικονομολόγων

Η διαφαινόμενη νέα εκλογική νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές εκλογές προκαλεί τις πρώτες διεθνείς αντιδράσεις και τις πρώτες εκτιμήσεις για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Bush.

Συγκεκριμένα, ο Otmar Lang, οικονομολόγος της Deutsche Bank αναφέρει πως η νίκη του Bush σημαίνει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και πιο αδύναμο δολάριο.

Ο οικονομολόγος αναφέρει πως οι βασικές διαφορές μεταξύ του Kerry και του Bush αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική. Η Deutsche Bank εκτιμά πως η δημοσιονομική πολιτική θα είναι χαλαρότερη, ως εκ τούτου, η νομισματική πολιτική της Federal Reserve θα συνεχιστεί.

Ο Lang εκτιμά πως την επόμενη Τετάρτη θα λάβει χώρα η πρώτη μετεκλογική ενίσχυση των αμερικανικών επιτοκίων, κατά 0,25%. Επίσης, εκτιμά πως το ευρώ θα ενισχυθεί έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο 12μηνο, στα επίπεδα ρεκόρ των 1,35 δολ.

Ο Douglas McWilliams του Centre for Economic and Business Research εκτιμά πως ο επανεκλεγείς George W. Bush αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις μείωσης των αμερικανικών ελλειμμάτων, Όπως τονίζει, ένα τέτοιο σενάριο αναμένεται να ισχυροποιήσει τα αμερικανικά ομόλογα.

Ο Marc Touati, αναλυτής της γαλλικής Natexis Banques Populaires εκτιμά πως θα υπάρχει μια ”επιδερμική” θετική αντίδραση στις κεφαλαιαγορές, λόγω του διαφαινόμενου ξεκάθαρου εκλογικού αποτελέσματος.

Ο κ. Touati σχολίασε επίσης πως θα υπάρξει απογοήτευση στη Γαλλία από την επανεκλογή Bush, καθώς το 85% των γάλλων υποστηρίζει τον John Kerry.

Επιμέλεια: Γιώργος Φλώκας, Εφη Ευθυμίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v