ΠΟΕ: ”Αερομαχίες” ΗΠΑ-ΕΕ για Boeing και Airbus

Με την διαμάχη για τις επιδοτήσεις προς τους κορυφαίους κατασκευαστές εμπορικών αεροσκαφών Boeing και Airbus, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. εμπλέκονται από την Τετάρτη στην χειρότερη διαμάχη της ιστορίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

ΠΟΕ: ”Αερομαχίες” ΗΠΑ-ΕΕ για Boeing και Airbus
Στην μεγαλύτερη διαμάχη στην ιστορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εμπλέκονται από χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να λήξει ένα καθεστώς που η κάθε πλευρά θεωρεί αθέμιτες, μαζικές επιδοτήσεις τους κορυφαίους κατασκευαστές εμπορικών αεροσκαφών, δηλαδή την Boeing και την Airbus.

Στην υπόθεση που κατέθεσε στα αρχηγεία του ΠΟΕ στην Γενεύη η αμερικανική κυβέρνηση, κατηγορεί την ΕΕ ότι η Airbus έλαβε τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια σε παράνομες επιχορηγήσεις από τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, με αποτέλεσμα η εταιρία να υπερκεράσει την Boeing κατακτώντας την θέση τής ισχυρότερης εταιρίας στον χώρο παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν επίσης ότι αίρουν την ισχύ της διμερούς συμφωνίας του 1992 με την οποία είχε συμφωνηθεί περιορισμός αλλά όχι κατάργηση των επιδοτήσεων, επικαλούμενες ελαφρές παραβιάσεις της συμφωνίας από μέρους της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε άμεσα, καταθέτοντας την δική της αίτηση διακανονισμού της διαμάχης, με το αντεπιχείρημα ότι η Boeing έλαβε περί τα 23 δισ. δολ. σε απαγορευμένες επιδοτήσεις από το 1992, με τη μορφή βοήθειας από τις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για έρευνα και ανάπτυξη.

Η Κομισιόν ζητά επίσης να ερευνηθούν οι δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον για φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 3 δισ. δολ. προς την Boeing, όσον αφορά την κατασκευή του νέου τζετ 7Ε7.

Η ευρωπαϊκή πλευρά κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι η προσφυγή έχει πολιτικό κίνητρο, καθώς ο πρόεδρος Bush προσπαθεί να απαντήσει στις κατηγορίες των αντιπάλων του ότι επί των ημερών του αδράνησαν οι εμπορικές συμφωνίες.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν από την πλευρά τους ότι η απάντηση των Βρυξελλών οφείλεται στον εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ Boeing και Airbus. Η Boeing φέρεται να θέλει να προλάβει νέες επιδοτήσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τη μορφή δανείων αποπληρούμενων βάση μελλοντικών πωλήσεων, ώστε να κατασκευάσει η Airbus το ανταγωνιστικό του 7Ε7, το τζετ ”Dreamliner.”

Ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Robert Zoellick δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ”ώστε να καταργηθούν όλες οι επιδοτήσεις” στις επόμενες 60 ημέρες που θα διαρκέσει η περίοδος προαιρετικών διαβουλεύσεων.

Ο επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Pascal Lamy, τόνισε από την πλευρά του ότι στόχος της αμερικανικής κίνησης ”είναι εμφανώς να αποτρέψουν την προσοχή από την επιχειρηματική κατάπτωση της Boeing” και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα απαντήσει στην πρόκληση των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v