Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπουργείο Οικονομικών του ευρώ ζητεί ο Trichet

Τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού υπουργείου οικονομικών με αποφασιστικό ρόλο στις εθνικές πολιτικές των χωρών μελών προτείνει ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης. Δυναμική ανάκαμψη στο ευρώ, που προσεγγίζει το 1,45$.

Υπουργείο Οικονομικών του ευρώ ζητεί ο Trichet
Η πρόταση του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης για την δημιουργία υπουργείου Οικονομικών του ευρώ, προκαλεί αίσθηση στην αγορά και δυναμική ανάκαμψη στο νόμισμα, που προσεγγίζει το 1,45$.

"Η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ενοποίησης με ενίσχυση του κεντρικού ελέγχου ενδεχομένως και με την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών." τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης όπου παρέλαβε βραβείο για την συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.
 
Η δυναμική συζήτηση που άνοιξε ο κεντρικός τραπεζίτης, ώθησε έντονα ανοδικά το ευρώ, παρά τις έντονες πιέσεις που επικρατουσαν νωρίτερα εξαιτίας της νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Το ευρώ ενισχύεται αυτή την ώρα σε απόσταση αναπνοής από το 1,45$ στα 1,4480 δολ. έναντι 1,4334 χθες στην Νέα Υόρκη. Το ενιαίο νόμισμα εκτινάχθηκε επίσης στα 117,05 γεν από 115,99 γεν.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης κατέθεσε το όραμά του για την πορεία της Γηραιάς Ηπείρου, μετά και τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί συνεπεία της κρίσης χρέους.

«Σε ένα πρώτο στάδιο, είναι δικαιολογημένο να υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική στήριξη των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών, σε συνδυασμό με ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο κ. Trichet και συμπλήρωσε: «Εάν όμως μία χώρα ακόμη δεν μπορεί να αποδώσει, τότε νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το δεύτερο στάδιο θα πρέπει να είναι διαφορετικό.

Θα ήταν υπερβολή να οραματιζόμασταν σε αυτή τη δεύτερη φάση, την ανάληψη από την ευρωζώνη, πολύ βαθύτερου και αποφασιστικού ρόλου στις οικονομικές πολιτικές της χώρας αυτής;"
 
Τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί αναλυτές έχουν καταλήξει στο ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι τέτοια που θα πρέπει είτε να κινηθεί στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σύγκλισης ή στην κατεύθυνση της διάσπασης της ΟΝΕ. Ο κ. Trichet φαίνεται λοιπόν, πως τάσσεται υπέρ της πρώτης επιλογής.

«Βάσει αυτής της νέας αντίληψης, θα ήταν εφικτό και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβεβλημένο, σε αυτό το δεύτερο στάδιο για τις ευρωπαϊκές αρχές –το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν και σε συνεργασία με την ΕΚΤ- να πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις για την εν λόγω χώρα» δήλωσε ο κ. Trichet και συμπλήρωσε: «Ένας τρόπος θα ήταν να αποκτήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές το δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις εθνικής οικονομικής πολιτικής. Αυτό θα συμπεριλάμβανε τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες και ουσιαστικά στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα της χώρας»

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην θέσπιση ενός κεντρικού υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης. «Όχι κατ’ ανάγκη ένα υπουργείο που θα διαχειρίζεται έναν μεγάλο κοινοτικό προϋπολογισμό. Αλλά ένα υπουργείο Οικονομικών που θα έχει υπό την ευθύνη του τουλάχιστον τρεις τομείς:

Ο πρώτος είναι η εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής ανταγωνιστικότητας.

Ο δεύτερος είναι όλες οι τυπικές ευθύνες των εκτελεστικών οργάνων ως προς τον ενοποιημένο χρηματοοικονομικό κλάδο της ΕΕ.

Ο τρίτος είναι η αντιπροσώπευση της ένωσης στους διεθνείς οργανισμούς» εξηγεί ο Jean Claude Trichet.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v