KPMG: Αύξηση 70% στις εξαγορές ΑΠΕ το 2010

Αύξηση κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκε το 2010 στον αριθμό των ολοκληρωμένων συγχωνεύσεων και εξαγορών παγκοσμίως στον τομέα των ΑΠΕ, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της KPMG.

KPMG: Αύξηση 70% στις εξαγορές ΑΠΕ το 2010
Αύξηση κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκε το 2010 στον αριθμό των ολοκληρωμένων συγχωνεύσεων και εξαγορών παγκοσμίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της KPMG στην οποία συμμετείχαν 500 διευθυντικά στελέχη εταιρειών από όλο τον κόσμο.

Η «κινητικότητα» αυτή σε αγοραπωλησίες, για εταιρίες αξίας κάτω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμάται ότι θα ενταθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το α’ τρίμηνο του 2011 ανακοινώθηκαν συνολικά πάνω από 140 συμφωνίες, συνολικού ύψους 11.2 δις δολαρίων ότανο μέσος όρος ανά τρίμηνο το 2010 ήταν 5.5 δις δολάρια.

Ο τοπικός χαρακτήρας των ΑΠΕ

Μέσα από την έρευνα προκύπτει ότι η παγκόσμια αγορά των ΑΠΕ έχει κυρίως τοπικό χαρακτήρα. Οι διασυνοριακές επενδύσεις δεν φαίνεται προς το παρόν ότι καλύπτουν το εγχώριο κενό χρηματοδότησης στις ΑΠΕ, γεγονός που εκτιμάται θα δυσκολέψει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες υπολογίζουν σε κεφάλαια προερχόμενα από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Φαίνεται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην περιοχή όπου ο κάθε επενδυτής δραστηριοποιείται, γεγονός το οποίο θα καταστήσει ακόμη πιο σημαντική την παροχή κινήτρων των κυβερνήσεων προς τους επενδυτές.

Ο ρόλος της κρατικής υποστήριξης

Παρά τις περικοπές στα ανανεώσιμα feed-in tariffs σε ορισμένες από τις ηγετικές χώρες της Ευρώπης στην αγορά των ΑΠΕ κατά τη διάρκεια του 2010, τα κρατικά κίνητρα εξακολουθούν να αποτελούν ουσιαστική κινητήρια δύναμη για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Πράγματι, οι συμμετέχοντες στην έρευνα και οι οποίοι σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ιταλία (41%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (38%) και στη Γερμανία (29%) τοποθέτησαν τα κρατικά κίνητρα ως πρωταρχικό κίνητρο, παραπάνω από κάθε άλλο παράγοντα. Εν αντιθέσει, η αγοραία ζήτηση αποτελεί τον επικρατέστερο οδηγό στις συγχωνεύσεις και εξαγορές σε πολλές μη ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι ΗΠΑ (41%), η Κίνα (46%) και η Ινδία (46%).

Η δυναμική της Κίνας

Μετά από ένα χρόνο εκτενών εξελίξεων στο χώρο των ΑΠΕ, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στο συνολικό εγκατεστημένο αιολικό δυναμικό, και ανέβηκε από την πέμπτη στη δεύτερη θέση ως η χώρα με τις περισσότερες εξαγορές το 2010.

Παρά την προφανή ελκυστικότητα της Κίνας, οι διεθνείς αγοραστές αγωνίζονται, σύμφωνα με την έρευνα, να βρουν τρόπο πρόσβασης σε αυτή την αγορά. Οι εγχώριες εξαγορές αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου της αξίας των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Κίνα, εν αντιθέσει με μόλις 11% και 3% να προέρχεται αντιστοίχως από την Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, κατά το 2010.

Η δυναμική άνοδος της βιομάζας

Η βιομάζα φαίνεται να κερδίζει σημαντικό έδαφος σε σχέση με την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Πέρυσι, όσοι ερωτήθηκαν προέβλεψαν ότι το 2010 θα αποτελέσει ένα ισχυρό έτος για τη βιομάζα. Αυτές οι προβλέψεις αντικατοπτρίστηκαν στα πραγματικά αποτελέσματα με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές βιομάζας να διπλασιάζονται από έτος σε έτος και το 2010 να φτάνουν το ύψος των 2,2 δις δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια του 2010 η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα της βιομάζας αντιπροσώπευε το 9% του συνόλου των συγχωνεύσεων και εξαγορών στις ΑΠΕ, σε σύγκριση με μόλις το 3% το 2009. Η βιομάζα φαίνεται έτοιμη να διατηρήσει αυτή τη δυναμική και το 2011, με το 46% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν εξαγορές σε αυτό το τομέα, σε σύγκριση με το 37% το 2010.

To 2011 και το 2012 στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Κρίστιαν Τόμας, Επικεφαλής του Τμήματος Συναλλακτικών Υπηρεσιών (Transaction Services), Υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας της KPMG στην Ελλάδα το 2011 και το 2012 θα υπάρχει σημαντική αύξηση σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τομέα των ΑΠΕ στην εγχώρια αγορά.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Τόμας «Οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη είναι κυρίως τρεις. Αρχικά υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας και γενικότερα οικονομικής ευρωστίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πωλητές σήμερα απ’ ότι πριν μερικά χρόνια, με αρκετά χαμηλότερες απαιτήσεις, γεγονός που θα ενισχύσει τους ισχυρότερους παίκτες της αγοράς.

Επιπλέον, ακόμη και οι ισχυροί παίκτες τις αγοράς έδειξαν τα τελευταία χρόνια πενιχρούς ρυθμούς οργανικής ανάπτυξης, λόγω γραφειοκρατίας και άλλων πολλών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να στρέφονται πλέον σε συγχωνεύσεις και εξαγορές για να αυξήσουν τα χαρτοφυλάκια τους σε MW.

Τέλος, παρατηρούμε ραγδαία αύξηση ενδιαφέροντος για επενδύσεις στις ΑΠΕ στην Ελλάδα από επενδυτές κυρίως από Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ρωσία, οι όποιοι απ’ ότι φαίνεται δεν πτοούνται καθόλου από τον ήχο των λέξεων «sovereign risk» και ετοιμάζουν ιδιαίτερα εντυπωσιακές κινήσεις στον Ελλαδικό χώρο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v