JCF: Υπερβολικό το κόστος κεφαλαίου των εταιριών

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται το κόστος κεφαλαίου των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη σε σχέση με την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στη συνολικότερη οικονομική ανάκαμψη των Δυτικών Οικονομιών, σχολιάζει ο οίκος JCF.

JCF: Υπερβολικό το κόστος κεφαλαίου των εταιριών
του Γ. A. Σαββάκη

Το κόστος κεφαλαίου των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα εν συγκρίσει με την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός το οποίο αποτελεί τροχοπέδη στη συνολικότερη οικονομική ανάκαμψη των Δυτικών Οικονομιών, αναφέρει ο διεθνής οίκος JCF Group.

Το σταθμισμένο μέσο κόστος κεφαλαίου (Weighted Cost of Capital – WACC) των εταιριών σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα σχετικά με την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Η μείωση της μεταβλητότητας των αγορών μετοχών ευνοεί την πτώση του WACC, αν και υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος, καθώς όπως φαίνεται, τα υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου των μετοχών (stock risk premia) έχουν αντισταθμίσει κατά ένα μεγάλο μέρος τα οφέλη από τις μειώσεις των επιτοκίων της FED.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της JCF, ενσωματώνοντας το ασφάλιστρο κινδύνου στους υπολογισμούς για το WACC λαμβάνουν υπόψη την παρούσα αξία των μελλοντικών μερισμάτων και επομένως τη μελλοντική αύξηση της κερδοφορίας των εταιριών, ωστόσο το υψηλό κόστος του κεφαλαίου της τρέχουσας περιόδου μπορεί να αντανακλά τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για την αύξηση της κερδοφορίας των εταιριών.

Σύμφωνα με τη JCF, το consensus των εκτιμήσεων για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή το 2004 για το δείκτη Euro Stoxx 600 κινείται στο 26,4%, ενώ για το δείκτη S&P 500 στο 19,5%, με τις ανοδικές αναθεωρήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών να είναι της τάξεως του 3,9% και 5,7%, αντίστοιχα.

Οι εκτιμήσεις για το 2005 έχουν αναθεωρηθεί επίσης υψηλότερα κατά τη διάρκεια των του εξαμήνου κατά 2,7% σε 11,1% για το δείκτη Euro Stoxx 600 και κατά 3% σε 9,8% για το δείκτη S&P 500.

Ωστόσο στους επόμενους μήνες θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε μια αντιστροφή αυτής της τάσης αναθεωρήσεων, εκτιμούν οι αναλυτές της JCF.

Τέλος, το σημείο στο οποίο εστιάζει η JCF είναι ότι η ”απαίτηση” των μετόχων για υψηλότερη αποδοτικότητα στα ίδια κεφάλαια (Return on Equity – RoE) είχε ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνει τις εταιρίες από τις παραγωγικές επενδύσεις και να ευνοήσει τη συσσώρευση μετρητών για την πληρωμή υψηλών μερισμάτων.

Συνεχίζοντας οι αναλυτές της JCF, η αναζήτηση υψηλής αποδοτικότητας σε ένα περιβάλλον ”ακριβού κεφαλαίου” διαστρεβλώνει ”μοιρασιά” της προστιθέμενης αξίας υπέρ των εταιριών και εις βάρος των υπαλλήλων και αυτό το φαινόμενο εξηγεί εν μέρει την ανάκαμψη χωρίς την αύξηση της απασχόλησης (jobless recovery) στις δυτικές οικονομίες.

Η μείωση του εισοδήματος από απασχόληση στο συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών θα μπορούσε να επιβραδύνει την κατανάλωση και ως εκ τούτου να οδηγηθούμε σε υψηλότερα risk ασφάλιστρα κινδύνου, καταλήγει η JCF.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v