Επιδημία χρέους στις αγορές της Ευρώπης!!!

"Βαθαίνει" η κρίση χρέους στην Ευρώπη, με τα σενάρια για νέους "αδύναμους κρίκους" στην ευρωζώνη να στέλνουν σε νέα ιστορικά υψηλά τα spreads Ισπανίας, Ιταλίας, Βελγίου. Κάτω από το 1,3$ το ευρώ. "Καμπανάκι" από Πορτογαλία.

  • Επιμέλεια: Γιώργος Φλώκας
Επιδημία χρέους στις αγορές της Ευρώπης!!!
Τα σενάρια για διάχυση της κρίσης χρέους έπληξαν την Τρίτη την ευρωπαϊκή περιφέρεια, στέλνοντας τα spreads της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου σε νέα ιστορικά υψηλά.

Την ίδια ώρα, η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,3 δολάριο για πρώτη φορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με την πτώση του να υπερβαίνει το 7% από τις αρχές Νοεμβρίου. 

Δύο ημέρες μετά την έγκριση "πακέτου διάσωσης" ύψους 85 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία και μόνιμου μηχανισμού από την Ε.Ε. για τα χρηματοοικονομικά αδύναμα μέλη της, οι ανησυχίες για ενδεχόμενη διάχυση της κρίσης χρέους στην Πορτογαλία και στην Ισπανία παραμένουν, στέλνοντας πιο πάνω και το κόστος δανεισμού μεγάλων χωρών της Ένωσης, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. 

Ειδικότερα, το spread του ισπανικού δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώθηκε έως τις 300 μονάδες βάσης, το spread του ιρλανδικού δεκαετούς ενισχύθηκε έως τις 710 μονάδες βάσης (7,1%), ενώ της Πορτογαλίας αυξήθηκε στις 470 μονάδες βάσης. Ανοδικά κινήθηκαν την Τρίτη τα spreads και των ελληνικών τίτλων: αυτό του δεκαετούς ανέρχεται στις 940 μονάδες έναντι του γερμανικού τίτλου.

Αντίστοιχη κίνηση και στα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας των ευρωπαϊκών χωρών, τα λεγόμενα CDSs, με το κόστος ασφάλισης ενός "καλαθιού" κρατικών ομολόγων της Ε.Ε. να ενισχύεται μόλις σε μία ημέρα πλέον του 2%.

Τα σενάρια τρόμαξαν και τις χρηματιστηριακές αγορές, οδηγώντας σε απώλειες όλες τις μεγάλες ευρωαγορές, με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους, καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η αναχρηματοδότηση των ομολόγων τους. Σημειώνεται ότι οι ισπανικές τράπεζες θα κληθούν να αναχρηματοδοτήσουν τίτλους ύψους 85 δισ. ευρώ μόνο το 2011.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην παρούσα φάση οι αγορές αποτιμούν τη διάσωση και της Πορτογαλίας, παρά τη σθεναρή άρνηση της Λισαβόνας ότι χρειάζεται έξωθεν βοήθεια. 

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, ενώ ενδεχόμενη διάσωση της Πορτογαλίας είναι διαχειρίσιμη, πιθανή βοήθεια στην Ισπανία θα δοκιμάσει τις αντοχές της Ε.Ε. και θα οδηγήσει σε επέκταση της κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Επόμενος αδύναμος κρίκος στην κρίση φέρεται να είναι η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με τα spreads και τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας να παίρνουν την ανιούσα. Η Ιταλία αναφέρεται από τους αναλυτές ως "πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει" αλλά και ως "πολύ μεγάλη για να διασωθεί". 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, κ. Willem Buiter, περιέγραψε τους κλυδωνισμούς στα ομόλογα της ευρωζώνης ως "την πρώτη πράξη του δράματος", προβλέποντας ότι οι ανησυχίες για τους κρατικούς τίτλους ενδέχεται να επεκταθούν σύντομα στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ. "Δεν υπάρχει απολύτως ασφαλής κρατικός τίτλος", αναφέρει σε σχετική έκθεση. 


"Καμπανάκι" από την Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας 

Προειδοποίηση ότι οι πορτογαλικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν καταφέρει να συμμαζέψει τα δημόσια οικονομικά απηύθυνε η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας, εντείνοντας τις διεθνείς ανησυχίες.
 
Αν και η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε τον προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011, αγωνίζεται για να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος για φέτος, με το έλλειμμα να διευρύνεται κατά 1,8% στους δέκα μήνες του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v