Ιρλανδία: Προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης

Σε εκλογές οδεύει η Ιρλανδία, αφού το κόμμα των Πρασίνων που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό αποφάσισε να ζητήσει πρόωρες εκλογές, μετά την ένταξη του Δουβλίνου στον μηχανισμό στήριξης.

Ιρλανδία: Προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης
Το κόμμα των Πρασίνων που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιρλανδίας αποφάσισε να ζητήσει πρόωρες εκλογές, μετά την προσφυγή του Δουβλίνου στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως όλο αυτό το διάστημα "παρουσιάστηκαν αρκετά δημοσιονομικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία εγκαταλείφθηκαν". 

"Έχουμε πλέον φτάσει σε ένα σημείο όπου ο ιρλανδικός λαός χρειάζεται πολιτική σταθερότητα"
αναφέρει η ανακοίνωση των Πρασίνων. "Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να οριστεί ημερομηνία για την διεξαγωγή γενικών εκλογών κατά τον Ιανουάριο του 2011".  Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας γνώριζε τις προθέσεις των Πρασίνων, οι οποίοι αποφάσισαν ωστόσο, να οριστικοποιηθούν πρώτα οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα λιτότητας.

Επισημαίνεται ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν την Κυριακή να βοηθήσουν στη διάσωση της Ιρλανδίας μέσω χορήγησης δανείων, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση στις τράπεζες και στον προϋπολογισμό της. Βρετανία και Σουηδία παράλληλα, - που δεν συμμετέχουν στην ευρώζωνη- εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας σε διμερή βάση.

Ωστόσο, μία ημέρα μετά τις εξελίξεις, η Moody's προειδοποίησε για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας, κάνοντας λόγο για "αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, ενώ παράλληλα η Πορτογαλία καταβάλει σημαντικές προσπάθειες να αποστασιοποιηθεί για να μην ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Jean-Claude Juncker, δήλωσε ότι η Ιρλανδία ενδέχεται να λάβει την πρώτη δόση τον Ιανουάριο και σημείωσε πως δεν αναμένει το πακέτο βοήθειας να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο κ. Juncker,  σημείωσε παράλληλα πως τα προβλήματα της Ιρλανδίας δεν θα μεταδοθούν σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις πολλών αναλυτών της αγοράς.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της δήλωσε πως οι αποφάσεις που αφορούν την Ιρλανδία στόχο έχουν επίσης να σταματήσουν το ενδεχόμενο «ντόμινο» σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με πηγή από την Ε.Ε., το πακέτο θα είναι της τάξης των 80 - 90 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που θα δοθούν για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου της χώρας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, κ. Olli Rehn, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ θα προετοιμάσουν ένα τριετές πακέτο δανείων μέχρι το τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, γνωστοποίησε ότι θα προσφέρει περίπου 7 δισ. στερλίνες ως διμερή βοήθεια. "Δεσμευθήκαμε να εξετάσουμε ένα διμερές δάνειο... δεν είμαστε μεν μέλη του ευρώ, αλλά η Ιρλανδία είναι ο πιο στενός οικονομικός μας γείτονας" δήλωσε ο υπουρός Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne στο BBC Radio 4. Ερωτηθείς για το εάν το ύψος του δανείου θα είναι κοντά στα 7 δισ. στερλίνες δήλωσε "θα είναι κοντά σε αυτό το νούμερο".


- Οι όροι του δανείου και οι αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Brian Lenihan διευκρίνισε πως δεν θα επηρεαστεί ο προϋπολογισμός του 2011 που αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες. "Θα είναι ο δικός μας προϋπολογισμός και κανενός άλλου" δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: "Δεν μας ζητήθηκαν αλλαγές σε όσα παρουσιάσαμε".

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο. "Διαρθρωτικές αλλαγές απαιτούνται για το τραπεζικό σύστημα και θα υπάρξει εντατικοποίηση των μέτρων που η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει". "Οι τράπεζες θα μικρύνουν έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της πραγματικής ιρλανδικής οικονομίας... το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα θα γίνει ένα μικρότερο τραπεζικό σύστημα που θα ταιριάζει με τις πιστωτικές απαιτήσεις της ιρλανδικής οικονομίας"

Ο κ. Lenihan διευκρίνισε ωστόσο, πως το θέμα της αύξησης του επιχειρηματικού φορολογικού συντελεστή ουδέποτε τέθηκε επί τάπητος


- Η Μοοdy's προειδοποιεί με υποβάθμιση

Με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας και μάλιστα κατά πολλές βαθμίδες απειλεί η Moody’s επισημαίνοντας το μεγάλο κόστος αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου της χώρας.

Μία ημέρα αφού το Δουβλίνο ζήτησε να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως «η ικανότητα της Ιρλανδίας να διατηρήσει την κρατιή χρηματοοικονομική ισχύ της αντιμετωπίζει αυξημένη αβεβαιότητα» δια στόματος του Dietmar Hornung, αναλυτή της Moody’s για την Ιρλανδία.

"Τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της Ιρλανδίας» δήλωσε ο κ. Hornung και συμπλήρωσε: «Η νέα αβεβαιότητα προκύπτει από αδυναμία στο μέτωπο της ζήτησης, ειδικότερα ως προς τον αντίκτυπο των νέων μέτρων λιτότητας»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v