Ιρλανδία: Προ των πυλών του μηχανισμού στήριξης

Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να υποβάλει αίτηση για εξωτερική βοήθεια. Για σχέδιο με κύριο άξονα τις τράπεζες μιλά ο Όλι Ρεν. Στο Δουβλίνο μεταβαίνει κλιμάκιο της τρόικας.

Ιρλανδία: Προ των πυλών του μηχανισμού στήριξης
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες μεταξύ της Ιρλανδίας, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν, κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί αυτές τις μέρες στο Δουβλίνο, καθώς όλες οι πλευρές συμφώνησαν "οι συνομιλίες να εντατικοποιηθούν ως προς την κατάρτιση ενός σχεδίου με κύριο άξονα την ενίσχυση των τραπεζών με ρευστότητα. Η αποστολή θα έχει συνομιλίες με επίκεντρο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επισπεύδοντας τις προετοιμασίες για την ενεργοποίηση του προγράμματος σε περίπτωση όπου ζητηθεί αυτό από τις ιρλανδικές αρχές", δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος.

Αν και ρωτήθηκε επανειλημμένως για το ύψος της βοήθειας, αρνήθηκε να δώσει νούμερα.

Η Ιρλανδία φαίνεται πως επιμένει η όποια βοήθεια αποφασιστεί να διοχετευτεί κατευθείαν στον τραπεζικό τομέα, ώστε να αποφευχθεί κρατική ανάμιξη και συμφωνία στα πρότυπα του ελληνικού μοντέλου. Και έσπευσε να δηλώσει ότι το τετραετές πρόγραμμα λιτότητας που θα ανακοινώσει σύντομα θα πείσει τις αγορές.

Σε αυτήν τη γραμμή κινήθηκαν και οι υπουργοί Οικονομικών, με τον πρόεδρο του Eurogroup να χαιρετίζει τη δέσμευση της Ιρλανδίας "για δημοσιονομική προσαρμογή 15 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με το πρόγραμμα να χαρακτηρίζεται 'εμπροσθοβαρές' καθώς προβλέπει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής 6 δισ. ευρώ μέσα στο 2011".

"Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι το τετραετές πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι διεξοδικό και λεπτομερές και θα εδραιώνει πλήρως τον στόχο του 2014 ως καταληκτική ημερομηνία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η στρατηγική αυτή θα διασφαλίσει επίσης ότι το δημόσιο χρέος θα τεθεί σε σταθερή πτωτική πορεία", ανέφερε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι "οι συνθήκες στις αγορές δεν έχουν ομαλοποιηθεί και οι πιέσεις παραμένουν, προκαλώντας ανησυχίες ότι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα σταθεροποίησης μπορεί να χρειαστούν από πλευράς της Ιρλανδίας".

Το Eurogroup επανέλαβε τη στάση του για "συντονισμένη και αποτελεσματική δράση για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης".

Ο πρόεδρος του Ταμείου Ενίσχυσης της Ευρωζώνης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι από τις μέχρι τώρα επαφές που είχε με επενδυτικά κεφάλαια, τράπεζες και άλλους ιδιώτες υπάρχει σαφές ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ταμείο, ιδιαίτερα από την Ασία. Προέβλεψε ότι μόλις η Ιρλανδία υποβάλει επίσημη αίτηση, τα κονδύλια θα βρεθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Επισήμως η Ιρλανδία αρνείται...

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτημα για εξωτερική βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι η Ιρλανδία έχει καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της έως τα μέσα του 2011. Ωστόσο, έκανε λόγο για πιέσεις εντός της Ε.Ε. και επισήμανε ότι "ορισμένοι θα ήθελαν να δουν την Ιρλανδία να υποβάλλει αίτηση για εξωτερική βοήθεια".

Μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου της χώρας του είπε ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί στο 98,5% του ΑΕΠ το 2010 λόγω κυρίως των παρεμβάσεων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ιρλανδικών τραπεζών.

- Τραπεζική στήριξη, χωρίς δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις

Για "λύση" ως προς τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου "που δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκην μεταφορά κεφαλαίων" κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας κ. Brian Lenihan, την επομένη του Eurogroup και ενώ έχει αποφασιστεί η αποστολή στελεχών της τρόικας στο Δουβλίνο. Επιμένοντας ότι η κρίση στην Ιρλανδία είναι τραπεζική, ο κ. Lenihan δήλωσε πως ενδεχομένως να χρειαστεί επανεξέταση των stress tests των ιρλανδικών τραπεζών και πιθανώς "να επωφεληθούμε στήριξης από την ευρωζώνη για τη σταθεροποίηση των τραπεζών".

Διευκρίνισε ωστόσο ότι "είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το ύψος ενδεχόμενης βοήθειας" και πως "με μεγάλη προσοχή δεν συμπλήρωσε αίτηση ένταξης στον μηχανισμό στήριξης σε αυτό το στάδιο".

Όπως δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κρίθηκε απαραίτητη διότι "έχει μεγαλύτερη εμπειρία σε τραπεζικές κρίσεις από ό,τι η Ε.Ε. και η ΕΚΤ". Διευκρίνισε παράλληλα πως η αποστολή στελεχών του ΔΝΤ "δεν συνεπάγεται δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις πέραν των 15 δισ. ευρώ για την τετραετία".

Επισημαίνεται ότι αναμένεται ακόμη το τετραετές πλάνο της Ιρλανδίας για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης της και των συνεπακόλουθων δημοσιονομικών προβλημάτων της. Όπως δήλωσε ο κ. Lenihan, ο προϋπολογισμός του 2011 θα ανακοινωθεί στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ πριν από τα τέλη του έτους θα παρουσιαστεί και το τετραετές πρόγραμμα ανάκαμψης της ιρλανδικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v