Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο αισιόδοξοι για ευρωαγορές οι fund managers

Οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων έγιναν πιο αρνητικοί για την παγκόσμια οικονομία και πιο απαισιόδοξοι για τη Wall, αλλά μείωσαν τις "underweight" θέσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα της BofA Merrill Lynch.

Πιο αισιόδοξοι για ευρωαγορές οι fund managers
Οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων στράφηκαν σε αρνητική στάση για την παγκόσμια οικονομία κι έγιναν πιο απαισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές του αμερικανικού χρηματιστηρίου τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America Merrill Lynch.

Στην έρευνα, που διεξάγεται μεταξύ 202 fund managers οι οποίοι διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 530 δισ. δολαρίων, καθαρό ποσοστό 12% δηλώνει ότι πιστεύει πως η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Τον Ιούνιο, καθαρό ποσοστό 24% περίμενε ότι η οικονομία θα βελτιωθεί τον επόμενο χρόνο.

Πρόκειται για την πρώτη αρνητική ανάγνωση από πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον, οι fund managers υποβάθμισαν τις προβλέψεις για τα επιχειρηματικά κέρδη και πλέον υπερισχύει ποσοστό 4% που περιμένει ότι τα αποτελέσματα θα επιδεινωθούν το ερχόμενο διάστημα. Τον περασμένο μήνα υπήρχε πλεονέκτημα 28% σε όσους περίμεναν βελτίωση.

Οι επενδυτές έγιναν επίσης απαισιόδοξοι για τις προοπτικές των αμερικανικών μετοχών. "Λειτούργησαν ως καταφύγιο ανάγκης τους τελευταίους μήνες, αλλά τον περασμένο μήνα οι διαθέσεις έναντι των ΗΠΑ συνέχισαν να επιδεινώνονται", σύμφωνα με την έρευνα, και παρατηρήθηκε μεγάλη αναστροφή από τις μετοχές ΗΠΑ, με την καθαρή "overweight" θέση να μειώνεται στο 7% από 20%.

Στον αντίποδα πάντως, χάρη στις ψυχραιμότερες εκτιμήσεις για το ευρώ, οι επενδυτές μείωσαν τις "underweight" θέσεις στην Ευρώπη στο 10% από 34% τον Ιούνιο.

Συνολικά οι μετοχικές τοποθετήσεις μειώθηκαν στο 11% τον Ιούλιο, από 30% τον Μάιο, ενώ οι "underweight" θέσεις στα ομόλογα περιορίστηκαν στο 15% από 48% τρεις μήνες πριν.

Πάντως, αν και γενικά η εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε, το 70% των διαχειριστών θεωρεί ότι δεν θα εκδηλωθεί ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έναντι ποσοστού 80% τον Μάιο.

Τέλος, παρά τις επιφυλάξεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη, οι μετοχές θεωρούνται οι φθηνότερες από τον Μάρτιο 2003 και, "αν δεν επιβεβαιωθεί μια διπλή ύφεση, τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά θα έχουν πολύ καλύτερο γ΄ τρίμηνο", όπως αναφέρει στο MarketWatch ο κ. Michael Hartnett, chief global equity strategist της BofA Merrill Lynch Global Research.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v