Ίδρυση ταμείου διάσωσης συζητούν οι ευρωτράπεζες

Πρόταση της Unicredit να προχωρήσουν οικειοθελώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες στη σύσταση ταμείου διάσωσης, χωρίς κρατική στήριξη, σε μία προσπάθεια απάντησης σε όσους ζητούν επιβολή τραπεζικού φόρου.

Ίδρυση ταμείου διάσωσης συζητούν οι ευρωτράπεζες
Πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου διάσωσης συζητούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", που φιλοξενεί συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Unicredit, κ. Alessandro Profumo.

Σε μία ρηξικέλευθη πρόταση, ο κ. Profumo καλεί τον τραπεζικό κλάδο να προχωρήσει μόνος του στη σύσταση ταμείου διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, χωρίς κρατική στήριξη, υποστηρίζοντας πως μπορούν να αντληθούν έτσι έως και 20 δισ. ευρώ "μέσα στα επόμενα χρόνια".

"Με εθελοντικές συνεισφορές των μεγάλων διεθνών τραπεζών, επί παραδείγματι των 20 μεγαλύτερων, κάποιο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο αντιμετώπισης κινδύνου σε λίγα χρόνια", υποστηρίζει ο κ. Profumo και συμπληρώνει: "Η επιλογή που θα είχαν οι Αρχές να προσφύγουν στους πόρους αυτούς για να σταθεροποιήσουν μία ή περισσότερες τράπεζες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση θα μπορούσε να δείξει στην αγορά ότι μία κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο".

Επισημαίνεται πως τελευταία οι τράπεζες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο και αρκετές χώρες τάσσονται υπέρ της επιβολής τραπεζικού φόρου ή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, προκειμένου αφενός να βελτιωθεί η δημοσιονομική τους κατάσταση, αφετέρου να υπάρξουν τα απαραίτητα αποθέματα για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Ο κ. Profumo θεωρεί, αντίθετα, ότι η επιβολή ενός φόρου για την αποπληρωμή των δημοσίων πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών δεν θα ήταν δίκαιη για τις τράπεζες που δεν έλαβαν πόρους. Επιπροσθέτως, επιμένει, ένας τέτοιος φόρος θα αντιστοιχούσε σε ένα τεράστιο ποσό, 2% έως 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που θα επηρέαζε αναπόφευκτα την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Όπως δήλωσε, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες στην πρότασή του. Η Deutsche Bank και η Santander έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδέα, σύμφωνα με τους "Financial Times".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v