Ε.Ε.: Νίκη ευρωσκεπτικισμού και αποχής

Η ενδυνάμωση των ευρωσκεπτικιστικών φωνών, η διατήρηση της δύναμης για την ευρωπαϊκή Δεξιά, αλλά και η ψήφος τιμωρίας προς τις εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις είναι τα χαρακτηριστικά της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης της διερυμένης Ευρώπης των 25 μελών και των 732 βουλευτών.

Ε.Ε.: Νίκη ευρωσκεπτικισμού και αποχής
Το ποσοστό-ρεκόρ της αποχής, η διατήρηση της ισχύος του Λαϊκού Κόμματος της ευρωπαϊκής Δεξιάς, αλλά και η ενίσχυση κομμάτων που πρεσβεύουν τον ευρωσκεπτικισμό ήταν τα χαρακτηριστικά των χθεσινών ευρωεκλογών στη νέα, διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 μελών και των 732 ευρωβουλευτών.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, την πλειοψηφία των εδρών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο αναμένεται να λάβει 269 έδρες. Ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 199 έδρες, οι Φιλελεύθεροι με 66 έδρες, οι Πράσινοι με 39 και οι Ευρωσκεπτικιστές με 20 έδρες.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, το ποσοστό της συμμετοχής που υποχώρησε στο 45%, έναντι 49% το 1999, σε συνδυασμό με την καταψήφιση των κυβερνητικών συνδυασμών σε κάθε σχεδόν χώρα πλην της Ισπανίας και της Ελλάδας, έστειλε μηνύματα ”τιμωρίας” στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τόσο για την πολιτική τους στα θέματα της ενιαίας Ευρωπης όσο και για τη διαχείριση των υποθέσεων στο εσωτερικό των κρατών.

Σημαντικότατη ήττα υπέστησαν τόσο ο Τ. Μπλερ όσο και οι Ζ. Σιράκ και Γκ. Σρέντερ. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του κ. Σρέντερ έλαβαν το χειρότερο ποσοστό των τελευταίων 50 ετών (με μόλις 23%), ενώ ο συνδυασμός του Ζ. Σιράκ αρκείται στο 16% των ψήφων έναντι του 29% των Σοσιαλιστών.

Ακριβά φαίνεται ότι στοίχισε στον Τ. Μπλερ η υποστήριξή του στις ΗΠΑ κατά τον πόλεμο του Ιράκ, αφού οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν 28%, οι Εργατικοί του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ήλθαν δεύτεροι με 21,3%, ενώ το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, που είναι κατά της Ε.Ε., πήρε 16,5%. Το δρόμο προς την επαναδραστηριοποίηση του Ρ. Πρόντι στα εσωτερικά πολιτικά πρότυπα της Ιταλίας έδειξαν οι ευρωεκλογές, αφού ο Συνδυασμός της Ελιάς ανακηρύσσεται πρώτη δύναμη, αφήνοντας πίσω του την κεντροδεξιά συμμαχία του Σ. Μπερλουσκόνι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v