Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Κερδοσκοπία στο ράλι από τον Μάρτιο

Το ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου παρουσιάζει έναν ιδιαίτερα κερδοσκοπικό χαρακτήρα ο οποίος, αν και δεν δείχνει απαραίτητα bear market rally, σίγουρα δημιουργεί αμφιβολίες για νέο bull market.

  • Mark Hulbert*
Wall: Κερδοσκοπία στο ράλι από τον Μάρτιο
Δεν είναι είδηση ότι οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν μια κερδοσκοπική περίοδος για το χρηματιστήριο.

Ούτε είναι και έκπληξη: Οι πρώτες ανοδικές εκρήξεις όταν έχουμε μια ολοκαίνουργια bull market είναι πάντα κερδοσκοπικές.

Ακόμη κι έτσι η κερδοσκοπική υπερβολή που είδαμε από τα χαμηλά της αγοράς στις 9 Μαρτίου και μετά παραμένει πρωτοφανής. Και αυτός είναι λόγος ανησυχίας, αφού το κύριο χαρακτηριστικό ενός bear market rally είναι η κερδοσκοπική φύση του.

Η ανεξάρτητη εταιρία ερευνών Ford Equity Research δίνει μεγάλη σημασία στην εκπληκτική εμφάνιση των μετοχών εκείνων που έχουν τη χαμηλότερη οικονομική ποιότητα. Μέχρι τις 26 Αυγούστου οι μετοχές με τη χαμηλότερη πιστωτική αξιολόγηση από την εταιρία (με βαθμό C ή C-) έχουν προσφέρει μέση απόδοση 141,8%.

Αντιθέτως, οι τίτλοι που έχουν βαθμολογία Α- και υψηλότερα έχουν ενισχυθεί "μόνο" 44,3%, δηλαδή μόλις κατά ένα τρίτο συγκριτικά.

Σημειώνεται ότι η ποιοτική αξιολόγηση της Ford, όπως την ορίζει ο ίδιος ο οίκος, "προκύπτει από σειρά παράγοντες που δείχνουν τη συνολική οικονομική ισχύ και την προβλεπόμενη κερδοφορία, όπως μέγεθος, παθητικά, ιστορικό κερδοφορίας και κλαδική σταθερότητα.

Ανάλογη είναι η εικόνα που προκύπτει από τη σύγκριση μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων μετοχών, αφού τα κερδοσκοπικά θέματα επικεντρώνονται κυρίως στη δεύτερη κατηγορία. Το 20% των μετοχών με τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση παρήγαγε μέση απόδοση 121,1% από τις αρχές Μαρτίου έως τις 26 Αυγούστου, σύμφωνα με τη Ford Equity έναντι 52,1% της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Είναι δύσκολο να βρεθούν ακριβή ιστορικά στοιχεία, αλλά είναι πρακτικά βέβαιο ότι τα ξεκινήματα προηγούμενων bull markets δεν ήταν τόσο κερδοσκοπικά. Τα πιο αποκαλυπτικά στοιχεία, κατά τη γνώμη μας, προέρχονται από τους ακαδημαϊκούς Eugene Fama και Ken French, που χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1920.

Στον πίνακα που ακολουθεί οι δύο οικονομολόγοι παρουσιάζουν τις αποδόσεις των μετοχών growth μικρής κεφαλαιοποίησης και των μετοχών value μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στους έξι πρώτους μήνες των πιο πρόσφατων bull markets.



Πρώτο 6μηνο της bull market που άρχισε…

(Α) Μετοχές growth μικρής κεφαλαιοπ.

(Β) Μετοχές value μεγάλης κεφαλαιοπ.

Συντελεστής (Α) προς (Β)

10/3/1974

43,5%

32,2%

1,35 προς 1

8/12/1982

74,1%

39,9%

1,86 προς 1

10/9/2002

19,4%

11,6%

1,67 προς 1



Για να κατανοήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει, να πούμε ότι ο συντελεστής που προκύπτει στο πρόσφατο ράλι τιμών θα ήταν 3,2 προς 1 με βάση την ποιοτική αξιολόγηση της Ford Equity και 2,32 προς 1 με βάση αμιγώς την κεφαλαιοποίηση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε βέβαια πως ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας των έξι τελευταίων μηνών δεν εγγυάται ότι έχουμε bear market rally. Δεν παύει όμως να είναι ανησυχητικός.

Και εάν περιλαμβάνεστε σε όσους πιστεύουν ότι η bear market θα επιστρέψει, τα δεδομένα δείχνουν πως οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνιστούν καλύτερη ευκαιρία στις μέρες μας, από την "καυτή" μικρή κεφαλαιοποίηση.


*Ο κ. Mark Hulbert είναι αρθρογράφος του MarketWatch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v