Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FASB: Χαλάρωση του κανόνα mark-to-market

H αμερικανική FASB χαλαρώνει τον κανόνα mark-to-market ανακουφίζοντας τις τράπεζες, που μπορούν πλέον να αποτιμούν "ευέλικτα" τα τοξικά τους πάγια. Η σημασία, οι φράξιες και το παρασκήνιο της σκληρής κόντρας.

FASB: Χαλάρωση του κανόνα mark-to-market
Με ομόφωνη απόφαση η αμερικανική Financial Accounting Standards Board αποφάσισε τη χαλάρωση του κανόνα mark-to-market και μάλιστα με πιθανή αναδρομική ισχύ για το α΄ τρίμηνο του έτους.

Παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα, η απόφαση της FASB ανακουφίζει σημαντικά τις ταλαιπωρημένες αμερικανικές τράπεζες, καθώς τους επιτρέπει να αποτιμούν με μεγαλύτερη ευελιξία τα τοξικά πάγιά τους.

Η χαλάρωση του συγκεκριμένου κανόνα αποτέλεσε αίτημα κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών όπως η Citigroup και η Wells Fargo, ενώ μέσω αυτού οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αποτιμούν μέσω των δικών τους μοντέλων την αξία παγίων και επενδύσεων όπως τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, σε περίπτωση που η χαλάρωση του mark-to-market ισχύσει τελικά αναδρομικά για το α΄ τρίμηνο, τότε αυτό θα μεταφραστεί σε ενίσχυση κατά 20% των κερδών των τραπεζών, ενώ παράλληλα θα καταστήσει λιγότερο πιθανή την εξ ανάγκης πώληση και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές κάποιων προβληματικών παγίων τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το mark-to-market είναι λογιστική ρύθμιση που εφαρμόζεται στις ανεπτυγμένες αγορές (και στην Ελλάδα) και επιβάλλει στις εταιρίες την αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού τους σε τρέχουσες τιμές αγοράς.

Η όλη υπόθεση έχει δημιουργήσει δύο αντίπαλα στρατόπεδα στις ΗΠΑ, με αυτό των τραπεζών να φέρεται ως ο τελικός νικητής. Κορυφαία στελέχη ομίλων όπως οι Citi, BofA, Wells Fargo έχουν τονίσει ότι οι τρέχουσες συνθήκες στις αγορές δεν είναι οι κατάλληλες ώστε οι τράπεζες να έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της ορθής αποτίμησης των παγίων τους, ιδιαίτερα δε σε αγορές όπως αυτές των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, των οποίων η δραστηριότητα έχει υποχωρήσει σχεδόν στο μηδέν.

Από την άλλη πλευρά, κυρίως αναλυτές αλλά και σύνδεσμοι επενδυτών υποστηρίζουν ότι με την κατάργηση του εν λόγω κανόνα ή έστω τη χαλάρωσή του μειώνεται η διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αποτιμούν δύσχρηστα και ριψοκίνδυνα πάγια.

Πάντως, ο επικεφαλής της FASB, κ. Robert Herz, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η υπηρεσία συμβουλεύτηκε εκτενώς αναλυτές, λογιστές, hedge funds, διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων αλλά και οίκους αξιολόγησης προκειμένου να καταλήξει στην απόφαση για χαλάρωση του εν λόγω κανόνα.

"Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς είναι υπέρ της απόφασής μας", τόνισε ο κ. Herz και πρόσθεσε ότι "με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει πλέον η αντίληψη ότι τα εν λόγω πάγια πωλούνται σε τιμές πολύ χαμηλότερες της πραγματικής τους αξίας".

Σαφώς η απόφαση της υπηρεσίας, όπως σημειώνει σε εκτενή του ανάλυση το MarketWatch, εκφράστηκε ύστερα από ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις. Σε αυτές πρωτοστάτησε η American Bankers Association, με περίπου 800 τραπεζίτες να βρίσκονται στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να πείσουν στελέχη και των δύο κομμάτων για την ανάγκη αλλαγής του κανόνα mark-to-market.

Πέραν της χαλάρωσής του, η FASB αποφάσισε να επιτρέψει στις τράπεζες να τοποθετούν δύσκολα πάγια, όπως για παράδειγμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε ειδική κατηγορία υπό τον τίτλο "συμπληρωματικά έσοδα". Σημειώνεται ότι σε αντίθετη περίπτωση -δηλαδή εάν δεν τοποθετούνταν στα συμπληρωματικά έσοδα- τα εν λόγω στοιχεία θα έπρεπε να προστεθούν στις διαγραφές ενεργητικού των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v