Οι εκτιμήσεις 307 fund managers για αγορές-δολάριο

Φθηνές χαρακτηρίζουν τις μετοχές και ακριβά τα ομόλογα 307 κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση της Merrill Lynch, προβλέποντας παράλληλα ότι το δολάριο θα υποχωρήσει περαιτέρω και ότι τα εταιρικά κέρδη θα είναι πολύ πιο ευμετάβλητα εντός των 12 επόμενων μηνών.

Οι εκτιμήσεις 307 fund managers για αγορές-δολάριο
Δόσεις αβεβαιότητας έχουν διοχετευτεί στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την πρόσφατη απόφαση των επικεφαλής των 7 πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου, G7, να θυσιάσουν την ”χρησιμότητα” των συναλλαγματικών ισοτιμιών στη διόρθωση των εμπορικών ανισορροπιών που παρατηρούνται διεθνώς.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα που κατέληξαν 307 κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο, μετά από τη παραδοσιακή πλέον δημοσκόπηση που διενήργησε η Merrill Lynch ανάμεσά τους.

Στην έκθεση του διεθνούς επενδυτικού οίκου για τον Οκτώβριο, επισημαίνεται ότι οι εν λόγω fund managers, προέβλεψαν περαιτέρω πτώση στο δολάριο και περαιτέρω ανατίμηση στο γιεν, ότι τα εταιρικά κέρδη θα γίνουν πιο ”ευμετάβλητα” του χρόνου και ότι η πολυπόθητη αύξηση των επιτοκίων από την Fed που προβλέπονταν για τον Ιούλιο του 2004, θα καθυστερήσει κατά έναν ακόμη μήνα.

Σε ότι αφορά στις ισοτιμίες, ο αριθμός των συμμετεχόντων στην έρευνα που πιστεύει ότι το δολάριο είναι υπερτιμημένο παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο σε σχέση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, παρόλο που το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στο μεσοδιάστημα.

Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων προεξόφλησαν περαιτέρω άνοδο του γιεν εντός των 12 επόμενων μηνών, παρά τα πρόσφατά κέρδη του.

Το γιεν επίσης κατόρθωσε να εκτοπίσει το ευρώ από την πρώτη θέση της λίστας με τα ”υποτιμημένα νομίσματα”.

Το ποσοστό των fund managers που προεξόφλησε περαιτέρω αύξηση στη μεταβλητότητα των νομισμάτων εντός των 12 επόμενων μηνών, υπερδιπλασιάστηκε σχεδόν τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο 41% από 23% τον προηγούμενο μήνα.



Ας σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο των G7 που είχαν οι Υπουργοί Οικονομικών στο Ντουμπάι, συμφώνησαν ότι η μεγαλύτερη ”ευελιξία” στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι επιθυμητή κυρίως για τα μεγάλα κράτη του κόσμου.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων, το 27% των ερωτηθέντων προέβλεψε ότι η μεταβλητότητα των εταιρικών κερδών θα αυξηθεί εντός της επόμενης χρονιάς, έναντι 17% που ήταν το ποσοστό τους πριν από 3 μήνες. Τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα αναμένεται να παρουσιάσουν η Ευρωζώνη, η Βρετανία και η Ιαπωνία. Ας αναφερθεί παράλληλα, ότι οι περισσότεροι fund managers χαρακτήρισαν υποτιμημένες τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Το 62% των διαχειριστών χαρακτήρισε τις αμερικανικές μετοχές ”δίκαια αποτιμημένες” ενώ το 21% σαν υπερτιμημένες, αγγίζοντας έτσι το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2002. Το ποσοστό των fund managers που επιθυμεί την κατοχή αμερικανικών μετοχών λιγόστεψε επίσης.

Το λιγότερο αισιόδοξο κλίμα που κατεγράφη στην έρευνα του Οκτωβρίου της Merrill Lynch σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, οφείλεται και στον μικρότερο βαθμό κινδύνου που επιθυμούν να αναλάβουν οι διαχειριστές κεφαλαίων. Μόνο το 18% τάθηκε υπέρ της ανάληψης μεγαλύτερου ρίσκου άρα και μεγαλύτερης απόδοσης (risk premium), πολύ χαμηλότερα δηλαδή από το 27% τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ αυξήθηκε και το ποσοστό των μετρητών που επιθυμούν να κατέχουν στα ”ιδανικά τους χαρτοφυλάκια” στο 3,9% από 3,6% τον Σεπτέμβριο.

Η μικρότερη ”όρεξη” των fund managers για τον κίνδυνο, ευνοεί τις τιμές των ομολόγων και ασκεί πιέσεις στις αποδόσεις τους. Ωστόσο το 42% εξακολουθεί να θεωρεί τα ομόλογα υπερτιμημένα έναντι 24% τον προηγούμενο μήνα.

Με τα ομόλογα να είναι ακριβά και τις μετοχές φθηνές, δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων δήλωσαν ότι τηρούν αυξημένες θέσεις σε μετοχές (overweight) και χαμηλές σχετικά σε ομόλογα (underweight).

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v