ΗΠΑ: Η ”επόμενη ημέρα” του blackout

Πλήρως έτοιμο να ανταποκριθεί στις ενεργειακές απαιτήσεις μιας εργάσιμης ημέρας δηλώνουν Αμερικανοί επίσημοι ότι είναι το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Β. Αμερικής. Αναλυτές κάνουν λόγο για αναγκαίες δαπάνες αναβάθμισης 50 δισ. δολ., ενώ είναι νωρίς για υπολογισμό των ζημιών.

ΗΠΑ: Η ”επόμενη ημέρα” του blackout
Τις διαβεβαιώσεις επισήμων περί πλήρους αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης ακούν από χθες, Κυριακή, οι περίπου 50 εκατομμύρια Αμερικανοί και Καναδοί πολίτες-θύματα του μεγαλύτερου blackout στην ιστορία της αμερικανικής ηπείρου, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις πρώτες επιπτώσεις του γεγονότος σε εταιρικό επίπεδο.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, M. Bloomberg, τόνισε ότι ”από την Παρασκευή καταβλήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση στην πόλη”.

Εν τω μεταξύ και ενώ οι έρευνες για την αιτία της κατάρρευσης συνεχίζονται, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Spencer Abraham, κάνει λόγο για ανάγκη ”πρόσθετων επενδύσεων” στον τομέα της δικτύωσης.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι πρόσθετες αυτές επενδύσεις είναι πιθανό να κοστίσουν περίπου 50 δισ. δολ., ποσό που θα επωμιστούν κατά κύριο λόγο οι καταναλωτές.

Τη θέση του υπουργού φαίνεται ότι ασπάζεται και ο πρόεδρος του Βορειο-Αμερικανικού Συμβουλίου Ηλεκτρικής Ενέργειας, M. Gent, ο οποίος πρόσθεσε: ”Εχουμε ένα πολύ καλό σύστημα μετάδοσης ενέργειας, απλώς πλέον χρησιμοποιείται για εντελώς άλλους σκοπούς από τους οποίους σχεδιάστηκε”.

Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με το κόστος των ζημιών που η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το πρωινό της Δευτέρας (μεσημέρι για την Ελλάδα) το σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με τη σημαντικότερη δοκιμασία, καθώς το σύνολο των κατοίκων που πέρασαν ένα τριήμερο με... φακούς και κεριά, θα πάει στις δουλειές του, αυξάνοντας τις απαιτήσεις σε ενέργεια, οι οποίες το Σάββατο και την Κυριακή είναι περιορισμένες.

Ωστόσο, μερίδα αναλυτών δεν κρύβει την ανησυχία της για το τι μπορεί να σημαίνει το blackout για εταιρίες όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, οι οποίες έχουν επενδύσει στην αγορά διαπραγμάτευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο αυτές επενδυτικές τράπεζες αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στην αγορά ενέργειας το 2001, προκειμένου να καθησυχάσουν τους επενδυτές που ανησυχούσαν για μαζικές εκροές από την ενεργειακή αγορά, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Enron.

Η συσκότιση της περασμένης Πέμπτης αναζωπυρώνει τώρα το ενδεχόμενο αποχώρησης κεφαλαίων, κάτι που θα σημάνει τον περιορισμό των προμηθειών που αποκομίζουν οι επενδυτικές τράπεζες από τη διαπραγμάτευση κιλοβατωρών.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό αμφισβήτηση τίθεται τώρα η πιστοληπτική ικανότητα της FirstEnergy, της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρίας κοινής ωφελείας των ΗΠΑ, καθώς τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι έρευνες για το τι προκάλεσε το blackout θα στραφούν προς τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υψηλόβαθμό στέλεχος της επιχείρησης που διεξάγει την έρευνα για το συμβάν, εκτιμά ότι το blackout ξεκίνησε από το νότιο Κλίβελαντ, περιοχή που αποτελεί τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας της FirstEnergy.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v