Morgan Stanley: Ανατέλλουν οι... Αναδυόμενες

Τοποθετήσεις σε αναδυόμενες αγορές συνιστά μετά τη Merrill Lynch και την HSBC και η Morgan Stanley, η οποία αύξησε σημαντικά το ποσοστό τους στο υποδειγματικό της χαρτοφυλάκιο. Ποιες περιοχές και ποιες μετοχές εμφανίζουν τις καλύτερες προοπτικές αποδόσεων;

Morgan Stanley: Ανατέλλουν οι... Αναδυόμενες
”Αυξάνουμε το ποσοστό που κατέχουν στο υποδειγματικό μας χαρτοφυλάκιο οι αναδυόμενες αγορές στο 7% από 5% που ήταν προηγουμένως και από 4% που είναι η βαρύτητα τους στον δείκτη MSCI All Country World Index” αναφέρει η Morgan Stanley σε πρόσφατη έκθεσή της.

Τις θετικές εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και η πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησε η Merrill Lynch ανάμεσα σε 276 κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές ανά τον κόσμο, όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι αναδυόμενες αγορές προσφέρουν πλέον τις καλύτερες προοπτικές αποδόσεων.

Ο φαύλος κύκλος των κρίσεων των συγκεκριμένων αγορών φαίνεται πως βρίσκεται στο τέλος του, υπογραμμίζει η Morgan Stanley, κάνοντας ένα μικρό χρονικό στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι οικονομίες των εν λόγω περιοχών.

”Οι τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές υπόσχονταν κάποτε πολλά κέρδη... και αναμφισβήτητα τήρησαν τις υποσχέσεις τους, επιφέροντας όμως σε όσους δεν ήθελαν να πιστέψουν στις μεγάλες διορθώσεις, τεράστια απογοήτευση”, επισημαίνει ο αρμόδιος αναλυτής του επενδυτικού οίκου για τις αγορές αυτές, κ. Ben Funnell.

”Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν δηλαδή οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων αποφάσισαν να απομακρύνουν τα κεφάλαιά τους από τις συγκεκριμένες αγορές, κάθε αναδυόμενη περιοχή βίωσε και μια κρίση. Το Μεξικό το 1994, η Ταϋλάνδη το 1997, η υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ασία, η Κορέα και η Ρωσία το 1998, η Βραζιλία το 1999 και η Αργεντινή το 2002,προσθέτει ο ίδιος.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, όμως. Ως εκ τούτου η Morgan Stanley παρακολουθεί πλέον τόσο τα ομόλογα όσο και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.



Αφορμή για την επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τη συγκεκριμένη κατηγορία αποτέλεσαν οι καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών τους συγκριτικά με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών, ιστορικά τουλάχιστον, υπήρξαν δύο με τρεις φορές περίπου πιο ευμετάβλητες από ό,τι οι ανεπτυγμένες. Σήμερα όμως εμφανίζονται λιγότερο ευμετάβλητες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και το ίδιο περίπου σε σχέση με τους τίτλους των αμερικανικών εταιριών.

Η Morgan Stanley θεωρεί ότι είναι λίγοι εκείνοι οι επενδυτές που έχουν καταλάβει τη σημασία της ραγδαίας μείωσης του μακροοικονομικού κινδύνου στις συγκεκριμένες αγορές.

Αυτή την ”ανωμαλία”, όπως αποκάλεσε ο κ. Funnell, κατόρθωσαν επιτυχώς να την εντοπίσουν τα λαγωνικά της αγοράς των ομολόγων, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν αποδόσεις μεγαλύτερες του 12% από την αρχή του έτους.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν καταγράψει εκπληκτικές αποδόσεις εφέτος, υποστηρίζει ο επενδυτικός οίκος, κάνοντας λόγο για κέρδη της τάξεως του 16% σε εγχώριο νόμισμα και 21% σε όρους δολαρίου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των επενδυτικών κατηγοριών με τις μεγαλύτερες αποδόσεις για το 2003.

Την ίδια στιγμή, οι αποτιμήσεις τους και οι προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας των εταιριών, προοιωνίζονται περαιτέρω άνοδο. Ο δείκτης τιμών προς κέρδη Ρ/Ε των αναδυόμενων αγορών διαμορφώνεται στις 10 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη των 12 επόμενων μηνών, όταν ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ κυμαίνεται στις 18-19 φορές, για την Ιαπωνία στις 15 και για τις ανεπτυγμένες εκτός ΗΠΑ αγορές στις 17 φορές αντίστοιχα.

Την καλύτερη σύσταση διατηρεί η Morgan Stanley για την αγορά της Βραζιλίας, καθώς βλέπει περιθώρια κερδών της τάξεως του 20%-30% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Στο ΤΟΡ της λίστας των προτιμήσεών της βρίσκονται οι τηλεπικοινωνίες της περιοχής, ο τραπεζικός κλάδος και αυτός των καταναλωτικών αγαθών, με αντιπροσωπευτικά τα ονόματα της Telemar, AmBev και Unibanco.

Εξίσου πολύ καλές προοπτικές παρουσιάζει και η αγορά της Ρωσίας και δη οι εταιρίες πετρελαίου. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος της Morgan St. βρίσκεται η μετοχή της Υukos, η οποία θεωρείται ιδιαιτέρως ελκυστική, μετά και τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε η τιμή της με αφορμή την πολιτική κρίση στη χώρα.

Προτίμηση εκδηλώθηκε και για τις αγορές της Πολωνίας και της Νοτίου Αφρικής, με βάση και τα σενάρια για εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών τους.



Ωστόσο, παρά τα εύσημα στις αναδυόμενες αγορές, η Morgan Stanley δεν διστάζει να επισημάνει ότι οι εντυπωσιακές αποδόσεις που σημειώθηκαν στη δεκαετία του 1990 δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Μέχρι όμως να αποκατασταθεί το κλίμα αβεβαιότητας που ”εξουσιάζει” την παγκόσμια οικονομία, η τοποθέτηση στις αγορές αυτές θα επιβραβευτεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v