Στις 1.030 μονάδες ”βλέπει” τον S&P-500 η S&P

Στις 1.030 μονάδες εκτιμά η S&P πως θα φθάσει ο S&P-500 μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο συνεπάγεται κέρδη 17% σε 12μηνη βάση. Μέχρι τα μέσα του 2004 ο ίδιος δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί στις 1.105 μονάδες. Οι προτάσεις για το χαρτοφυλάκιο.

Στις 1.030 μονάδες ”βλέπει” τον S&P-500 η S&P
Αισιόδοξος είναι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s στις ενδιάμεσες προβλέψεις του για την πορεία των μετοχών στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα του 2003, αλλά και στο 2004, στηρίζοντας την άποψή του σε ιστορικά προηγούμενα, αλλά και στη βελτίωση θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών.

Ο S&P εκτιμά πως ο S&P-500 θα φτάσει τις 1.030 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους (κέρδη 17% σε 12μηνη βάση). Μέχρι τα μέσα του 2004 ο ίδιος δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί στις 1.105 μονάδες. Ως αποτέλεσμα, παρατηρεί η ανάλυση, συνιστάται η διακράτηση μετοχών σε ποσοστό 65%, ομολόγων σε ποσοστό 15% (καθώς τα επιτόκια αναμένεται να κινηθούν ανοδικά) και ρευστού σε ποσοστό 20%.

”Ο μακρύς χειμώνας της επενδυτικής δυσαρέσκειας φαίνεται ότι τελείωσε”, παρατηρούν οι αναλυτές του οίκου σε μελέτη τους (20/6) που δημοσιεύεται στο site Money Show Digest.

Αναλυτικότερα, αναφέρεται πως μια πτώση του δείκτη S&P-500 για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά σπάνια, ενώ, όπως επισημαίνεται, η τελευταία φορά που κάτι τέτοιο συνέβη, ήταν το 1932. Ακόμη, τονίζουν οι αναλυτές του S&P, παρά το ότι η παγκόσμια οικονομία έχει σήμερα προβλήματα, δεν είναι λογικό να παραλληλιστεί με το έτος εκείνο, κατά το οποίο ήταν παρούσα η δεκαετής ύφεση που ακολούθησε το ”κραχ” του 1929.

Αλλο ένα ιστορικό προηγούμενο το οποίο επικαλείται η ανάλυση, αφορά στο τρίτο έτος της θητείας του Αμερικανού προέδρου. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναφέρεται, ο S&P-500 ποτέ δεν έκλεισε το τρίτο έτος της προεδρικής θητείας με απώλειες, κάτι που οι αναλυτές του οίκου αποδίδουν στην ένταση των προσπαθειών που καταβάλλονται σε κάθε τέτοια περίσταση, ώστε να τονωθεί η οικονομία εν όψει των εκλογών.

Ως αποτέλεσμα και του παραπάνω συλλογισμού, η οικονομία αναμένεται να επιδείξει σημάδια ανάκαμψης, για τα οποία ”φρόντισαν” οι φοροαπαλλαγές από τον Ιούλιο. Οι φοροαπαλλαγές αναμένεται να τονώσουν το ΑΕΠ σε ποσοστό υψηλότερο του 4% για αρκετά τρίμηνα, προβλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου, D. Wyss.

Ως θετικός ακόμη παράγοντας για την κατάσταση της οικονομίας αναφέρεται η νομισματική πολιτική. Μεταξύ άλλων και τα χαμηλά επιτόκια, αναφέρει ο S&P, θα οδηγήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες σε άνοδο στο β΄ εξάμηνο του 2003, δεδομένου μάλιστα ότι φθαρτά αντικείμενα εξοπλισμού (όπως υπολογιστές και άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός) που αγοράστηκαν στη δεκαετία του ’90 θα χρειαστούν αντικατάσταση.

Ο τρίτος λόγος αισιοδοξίας του S&P σχετίζεται με την ίδια την αγορά. Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος τεχνικής ανάλυσης, Mark Arbeter, η τάση έχει μεταβληθεί από bearish σε bullish. Ο ίδιος βλέπει τους υψηλούς όγκους συναλλαγών σε NYSE και NASDAQ σαν σημάδι ότι οι μετοχές βρίσκονται ”υπό συσσώρευση”, ένα ακόμη δείγμα μελλοντικών κερδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v