Γιατί οι Βρετανοί είπαν ”όχι” στο ευρώ

Το χθεσινό ”ναι μεν, αλλά όχι ακόμα” του Gordon Brown, ενώ άφησε τα περιθώρια στους φιλοευρωπαϊστές εντός της Βρετανίας να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για διενέργεια δημοψηφίσματος πριν από τις ερχόμενες εκλογές, προκάλεσε και την ανακούφιση των αποστρεφόμενων την προοπτική της εγκατάλειψης της γηραιάς στερλίνας χάριν του νεαρού κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Γιατί οι Βρετανοί είπαν ”όχι” στο ευρώ
Χωρίς εκπλήξεις, σε γενικές γραμμές, ήταν η χθεσινή μέρα του... ”Οχι στο ευρώ” στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ”ναι μεν, αλλά όχι ακόμα” του Βρετανού υπουργού Οικονομικών άφησε περιθώρια στους φιλοευρωπαϊστές εντός της Βρετανίας να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για διενέργεια δημοψηφίσματος πριν από τις ερχόμενες εκλογές, αλλά και προκάλεσε την ανακούφιση των αποστρεφόμενων την προοπτική της εγκατάλειψης της ”γηραιάς στερλίνας” χάριν του νεαρού κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, η βρετανική οικονομία δεν είναι ακόμα έτοιμη να εισέλθει στον πυρήνα της ΟΝΕ, καθώς δεν πληρούνται ακόμη τα βασικά κριτήρια που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο του υπουργού Gordon Brown.

Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός καθόρισε την ατζέντα των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν έτσι ώστε να συγκλίνει η οικονομία της Βρετανίας με αυτή της Ευρωζώνης, γεγονός που εκλήφθηκε ως θετικό από τους φιλοευρωπαίους, επισημαίνουν οι ”Financial Times”.

Το να αποφασιστεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν είναι η απλούστερη των διαδικασιών.

Μόνο εάν υπάρξει πρόοδος στους τομείς που καθορίζει η ατζέντα αυτή, θα γίνει μια αναθεώρηση της αξιολόγησης που παρουσίασε χθες ο Gordon Brown στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Εφόσον η αξιολόγηση αποδειχτεί θετική, θα αποφασιστεί το αν θα διενεργηθεί δημοψήφισμα.

Ωστόσο, για όλα αυτά τα στάδια, η επίβλεψη και η συναγωγή των συμπερασμάτων ”ανήκουν” στον μη φίλα προσκείμενο στην ιδέα της ένταξης στην ΟΝΕ Gordon Brown και στο οικονομικό επιτελείο του, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τους FT, ο Βρετανός υπουργός κέρδισε ”τη μάχη του για να κρατήσει τη χώρα μακριά από το ευρώ”. Ωστόσο, συνεχίζουν οι FT, ο Τόνι Μπλερ συνεχίζει να πιστεύει ότι το ”πεπρωμένο” της Βρετανίας είναι να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ, και θα ήταν πολύ ευτυχής αν διεξαγόταν δημοψήφισμα για το θέμα πριν από τις εκλογές σε δύο χρόνια.

Η μόνη μη αναμενόμενη εξαγγελία του βρετανικού οικονομικού επιτελείου ήταν, σύμφωνα με σημερινό report της Alpha Bank, η σκέψη για αλλαγή του τρόπου του υπολογισμού του πληθωρισμού με αυτόν που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ.

Η Alpha Bank, επισημαίνει επίσης ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια προκειμένου να εισέλθει η χώρα στην ΟΝΕ είναι η αγορά ακινήτων, η οποία αποτέλεσε χαρακτηριστικό της οικονομικής άνθησης της Βρετανίας στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο report της Alpha, τα προβλήματα που έχουν προέλθει από την αγορά ακινήτων είναι πολλά, καθώς οι Βρετανοί καταναλωτές είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στις μεταβολές του κόστους δανεισμού συγκριτικά με τους Γάλλους και τους Γερμανούς.

Από την πλευρά της η Citigroup, σε σημερινή ανάλυσή της, θεωρεί ότι δεν είναι πολύ πιθανή η διενέργεια δημοψηφίσματος πριν από τις εκλογές, καθώς μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, η βρετανική κυβέρνηση θα επικεντρωθεί, όπως είναι φυσικό, στις προτεραιότητες των ψηφοφόρων.

Και, όπως είναι γνωστό, η υιοθέτηση του ευρώ δεν είναι μία από αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v