Σύντομος πόλεμος δεν σημαίνει και ανάκαμψη για ΗΠΑ

Η πολυπόθητη ανάκαμψη για την οικονομία των ΗΠΑ θα είναι δύσκολη, ακόμα κι αν ο πόλεμος στο Ιράκ έχει γρήγορη κατάληξη, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.

Σύντομος πόλεμος δεν σημαίνει και ανάκαμψη για ΗΠΑ
Η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει σημάδια στασιμότητας –ακόμα και κάμψης- τους τελευταίους μήνες, ενώ τα οικονομικά δεδομένα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό κάνουν τους αναλυτές να ανησυχούν ότι η πολυπόθητη ανάκαμψη θα είναι δύσκολη, ακόμα κι αν ο πόλεμος στο Ιράκ τελειώσει σύντομα, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Φοβούμενες ότι ο πόλεμος μπορεί να επηρεάσει τις πωλήσεις τους, πολλές επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις προσλήψεις και έχουν περικόψει τους επενδυτικούς προϋπολογισμούς τους, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η αύξηση της ανεργίας μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές σε μείωση της κατανάλωσης, η οποία με τη πλευρά της θα στερήσει από την οικονομία ένα πολύτιμο μοχλό ανάπτυξης, υποστηρίζουν οι αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Καθώς οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις προχωρούσαν προς τη Βαγδάτη την περασμένη εβδομάδα, η Wall ”πανηγύριζε” τη διαφαινόμενη λήξη του πολέμου. Ο Dow Jones κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 1,6%, ενώ ο Nasdaq ανέβηκε κατά 1%.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του πολέμου, το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει σχετικά ότι αν ο πρόεδρος Μπους αποδειχτεί σωστός στις προβλέψεις του για γρήγορη κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ, οι μετοχές μπορεί να ανέβουν ακόμη περισσότερο, γεγονός που θα επιδράσει θετικά και στην ψυχολογία των καταναλωτών.

Ωστόσο, ακόμα κι αν η λήξη του πολέμου δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις, η αγορά εργασίας θα χρειαστεί αρκετό χρόνο μέχρι να αναρρώσει πλήρως. Συνήθως η οικονομία χρειάζεται ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 3% για να εμποδιστεί η άνοδος της ανεργίας.

Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο του 2002 αυξήθηκε μόνο κατά 1,4%.

”Δεν νομίζω ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορέσει να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2%”, δήλωσε σχετικά ο Roger Kubarych, πρώην αναλυτής της Fed και νυν οικονομικός σύμβουλος για την Hypo-Vereins Bank.

Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία κάνουν λόγο για μείωση κατά 108.000 των θέσεων εργασίας για τον μήνα Μάρτιο, εντείνουν τις ανησυχίες των αναλυτών. Ενθαρρυντικό είναι βέβαια το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5,8%, αντί να παρουσιάσει αύξηση όπως πολλοί είχαν φοβηθεί.

Τα στελέχη της Fed, τα οποία έχουν την ”υψηλή εποπτεία” για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, δεν έχουν ακόμη καταλήξει εάν η κύρια πηγή για την οικονομική δυσπραγία είναι ο πόλεμος ή οι όποιες εγγενείς αδυναμίες του αμερικανικού επιχειρηματικού τομέα.

”Πιστεύω ότι η οικονομία έχει επιβραδυνθεί σε κάποιο βαθμό και δεν έχει την πορεία που περιμέναμε”, δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, John Snow.

Εξάλλου, το ΔΝΤ προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η αμερικανική οικονομία θα ξεπεράσει τις δυσκολίες της σύντομα. Ανακοίνωσε, σχετικά, ότι η πιθανότητες μιας ύφεσης μειώθηκαν στο 15% από το 53% που ήταν ακριβώς πριν από την ύφεση του 2001.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η οικονομία θα αναζωογονηθεί οριακά τους ερχόμενους μήνες, πιθανότατα στο δεύτερο μισό του 2003.

Ωστόσο, πολύ λίγοι είναι αυτοί που ελπίζουν σε μια εντυπωσιακή μεταπολεμική ανάκαμψη, καταλήγει το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v