Έκθεση της Ε.Ε. σχετικά με την απασχόληση

Έκθεση σχετικά με την κατάσταση της αγοράς εργασίας σε δώδεκα υποψήφιες χώρες (πλην της Τουρκίας) εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία αναφέρονται ακόμη και οι προκλήσεις της πολιτικής για την απασχόληση.

Έκθεση της Ε.Ε. σχετικά με την απασχόληση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε έκθεση σχετικά με την κατάσταση της αγοράς εργασίας σε δώδεκα υποψήφιες χώρες (η έκθεση σχετικά με την Τουρκία βρίσκεται υπό προετοιμασία) και τις προκλήσεις της πολιτικής για την απασχόληση τις οποίες αντιμετωπίζουν καθ’ οδόν προς τη διεύρυνση που αρχίζει το 2004.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι υποψήφιες χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο στη μετατροπή των αγορών εργασίας τους και στην προσαρμογή του πολιτικού σχεδιασμού τους προς τους στόχους της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και της διαδικασίας της Λισαβόνας.

Εντούτοις, η έκθεση καθιστά σαφές ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των επιδόσεων των υποψήφιων χωρών και ότι υπάρχει, γενικά, επείγουσα ανάγκη να αυξηθούν τα ποσοστά απασχόλησης, να αυξηθεί η απασχόληση στις υπηρεσίες, να μειωθεί η εξάρτηση από τη γεωργία και τους παραδοσιακούς βιομηχανικούς τομείς και να αυξηθούν τα επίπεδα ικανοτήτων.

Τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι εάν η διεύρυνση λάμβανε χώρα σήμερα, το ποσοστό απασχόλησης στην EU-25 θα ήταν 62,6%, και στην EU-27 62,4%. Το ποσοστό απασχόλησης στην EU-15 είναι 63,8%. Η στρατηγική της Λισαβόνας θέτει ως ενδιάμεσο στόχο ένα ποσοστό απασχόλησης της Ε.Ε. 67% για το 2005. Το μέσο ΑΕΠ ανά κεφαλή στην Ε.Ε., με τα σημερινά δεδομένα, θα μειωνόταν κατά 13% στην EU-25 ή κατά 18% στην EU-27.

Αυτή η έκθεση θα καθοδηγήσει τις υποψήφιες χώρες στη διαμόρφωση των ”εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων” τους, που καθορίζουν τις πολιτικές απασχόλησης και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τη χρήση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, τα οποία πρόκειται να υποβληθούν στην Επιτροπή στο πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια περαιτέρω έκθεση προόδου σχετικά με τις αγορές εργασίας των υποψήφιων χωρών το φθινόπωρο του 2003.

Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι ”έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος στις υποψήφιες χώρες προς τους στόχους για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, αλλά υπάρχουν μεγάλα χάσματα απόδοσης μεταξύ των επιμέρους χωρών και, γενικά, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν τώρα.

Δεν είναι όλα τα σημερινά κράτη-μέλη της Ε.Ε. καλά παραδείγματα προς μίμηση για τις υποψήφιες χώρες, αλλά αυτό δεν πρέπει να τις εμποδίσει στην επιτάχυνση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Η συμβολή των υποψήφιων χωρών έχει σημασία στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε τους στόχους της Λισαβόνας.”

Στο πλαίσιο της γρήγορης οικονομικής αναδιάρθρωσης που οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη και που θα συνεχιστεί μετά την προσχώρηση, η έκθεση προσδιορίζει πέντε κύριες στρατηγικές προτεραιότητες για τις αγορές εργασίας των υποψήφιων χωρών:

* Την αύξηση της προσφοράς εργασίας και την επαναφορά του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε ηλικία απασχόλησης στην αγορά εργασίας, που είναι σημαντική προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

* Την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης που, μαζί με την υψηλή αύξηση της παραγωγικότητας, είναι βασικός όρος για την έντονη οικονομική ανάπτυξη.

* Την πραγματική σύγκλιση των εισοδημάτων και την επίτευξη των στόχων απασχόλησης της Λισαβόνας και της Στοκχόλμης.

* Τη λειτουργία της αγοράς εργασίας που πρέπει να υποστηρίξει την αναδιάρθρωση της οικονομίας και την αγορά εργασίας που πρέπει να επιτρέψει στους ανθρώπους να χειριστούν την οικονομική αλλαγή και να αλλάξουν τις παρακμάζουσες σε σύγχρονες βιομηχανίες.

* Τα αυξανόμενα επίπεδα ικανοτήτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενός γηράσκοντος εργατικού δυναμικού, της αναδιάρθρωσης και των μελλοντικών πιέσεων που έχουν σχέση με την προσαρμογή στην ενιαία αγορά και την αύξηση της παραγωγικότητας στα επίπεδα που απαιτούνται για να είναι ανταγωνιστικές σε μια διευρυμένη Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v