Ισραήλ: Προϋπολογισμό με αύξηση των αμυντικών δαπανών ενέκρινε το υπ. συμβούλιο

Η αύξηση των δαπανών στο 6% του ΑΕΠ, αντικατοπτρίζει την ριζική καμπή στις προτεραιότητες της χώρας, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις σε Γάζα και Λίβανο. Ένσταση από τον υπ. Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Γκβίρ.

Ισραήλ: Προϋπολογισμό με αύξηση των αμυντικών δαπανών ενέκρινε το υπ. συμβούλιο

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2025 ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για αύξηση των αμυντικών δαπανών αλλά και των φόρων, μεταδίδει το Bloomberg.

Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει μια ριζική καμπή στις προτεραιότητες της χώρας. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών σε περίπου 6% του ΑΕΠ υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσοστό για το 2022 (4,2%) και είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό του ΟΟΣΑ (1,7%). 

Από την άλλη πλευρά, οι συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, καθώς και οι αυξημένες εντάσεις με το Ιράν, έχουν αποδυναμώσει την οικονομία του Ισραήλ και ανάγκασαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να επικεντρωθεί στη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Δεν υπάρχει οικονομία χωρίς όρια», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Αν δίνεις σε ένα μέρος, δυστυχώς πρέπει να πάρεις από ένα άλλο».

Ο προϋπολογισμός που προβλέπει δαπάνες ύψους 607, 4 δισ. σέκελ (162,7 δισεκατομμύρια δολάρια) θα τεθεί στη συνέχεια για έγκριση στην Κνεσέτ. Ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Αυτό ίσως είναι πρόβλημα καθώς δεν συμφωνούν όλοι οι υπουργοί με τις προβλέψεις του. Η πιο σημαντική ένσταση προήλθε από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, ο οποίος είχε ζητήσει να αυξηθούν οι δαπάνες για την αστυνομία, κάτι που απορρίφθηκε. 

Ο στόχος για το έλλειμμα του επόμενου έτους έχει τεθεί στο 4,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. 

Εγκρίθηκε επίσης ένα πακέτο δημοσιονομικών προσαρμογών συνολικού ύψους 37 δισεκατομμυρίων σέκελ, που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαζελ Σμοτριτς δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι «ψηφίστηκε μια περίπλοκη πρόταση προϋπολογισμού, η οποία θα στηρίξει τις στρατιωτικές προσπάθειες στην πρώτη γραμμή και στο εσωτερικό μέτωπο».

Πολλοί αναλυτές περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί σε μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους μοχλούς ανάπτυξης, που θα ενίσχυαν την ανάκαμψη της οικονομίας μετά τον πόλεμο. Ωστόσο, ο Σμοτριτς είπε στους δημοσιογράφους ότι ο προϋπολογισμός «στερείται μεταρρυθμίσεων» και «επικεντρώνεται σε μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στη μείωση του στόχου του ελλείμματος και του μακροπρόθεσμου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Πρόσθεσε επίσης, ότι ελπίζει να τελειώσουν οι μάχες στον Λίβανο φέτος και επεσήμανε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα «δεν έχουν πλέον σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στο Ισραήλ». «Το επόμενο έτος θα είναι έτος εξόδου από τον πόλεμο», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v