Γεωργία: Περιστατικά βίας σε εκλογικά κέντρα καταγγέλλει η φιλοδυτική πρόεδρος

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Ιντερνετ δείχνουν βίαιες συμπλοκές στο περιθώριο της ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών.

Γεωργία: Περιστατικά βίας σε εκλογικά κέντρα καταγγέλλει η φιλοδυτική πρόεδρος

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία τηρεί φιλοδυτική στάση και βρίσκεται σε ρήξη με την κυβέρνηση της χώρας της, καταγγέλλει «εξαιρετικά ανησυχητικές» πράξεις βίας στο περιθώριο των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα και αναμένεται να καθορίσουν το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της Γεωργίας.

«Θέλω να επισημάνω τα εξαιρετικά ανησυχητικά περιστατικά βίας που συμβαίνουν σε πολλά εκλογικά κέντρα», καταγγέλλει σε μήνυμά της στα κοινωνικά δίκτυα.

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Ιντερνετ δείχνουν βίαιες συμπλοκές στο περιθώριο της ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα, με τα πρώτα exit polls να αναμένονται αμέσως μετά.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια πρωτοφανής συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κερδίσει το Γεωργιανό Όνειρο, το συντηρητικό κόμμα του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος εδώ και περίπου δέκα χρόνια κινεί τα νήματα της εξουσίας σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία με τους τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους.

Μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνασπίστηκαν ενόψει των εκλογών είναι το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίο εκτίει ποινή φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας και θεωρείται ορκισμένος εχθρός του Ιβανισβίλι.

Ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, με πολλούς ψηφοφόρους να δηλώνουν αναποφάσιστοι ή να αρνούνται να αποκαλύψουν την προτίμησή τους.

Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τις πιθανότητες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ, έναν στόχο τον οποίο η χώρα έχει εγγράψει στο Σύνταγμά της.

«Αν το κυβερνών κόμμα προσπαθήσει να παραμείνει (στην εξουσία) ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, υπάρχει κίνδυνος μετεκλογικών ταραχών», προειδοποίησε η ειδικός Γκέλα Βασαντζέ του Κέντρου Στρατηγικής Ανάλυσης για τη Γεωργία.

Από την πλευρά του ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχει δεσμευθεί, σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές, να προχωρήσει σε εκλογικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις και να καταργήσει νόμους που υιοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση σχεδιάζει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις της και στη συνέχεια να οργανώσει νέες εκλογές οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα τη βούληση των ψηφοφόρων.

Το Γεωργιανό Όνειρο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2012, κατηγορείται ότι για αυταρχικές και φιλορωσικές τάσεις και ότι απομακρύνει τη Γεωργία από τον στόχο της να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Την πρώην σοβιετική δημοκρατία έχει εξάλλου σημαδέψει ο σύντομος πόλεμός της με τη Ρωσία το 2008.

Μετά το τέλος της σύγκρουσης αυτής η Ρωσία εγκατέστησε στρατιωτικές βάσεις σε δύο αποσχισθείσες γεωργιανές επαρχίες, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε.

Σε αυτό το πλαίσιο το κυβερνών κόμμα πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία ισχυριζόμενο ότι είναι το μοναδικό που μπορεί να εμποδίσει την «ουκρανοποίηση» της Γεωργίας.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι επιθυμεί να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των 150 εδρών του κοινοβουλίου, κάτι που θα της επιτρέψει να τροποποιήσει το Σύνταγμα της Γεωργίας και, με βάση τα σχέδιά της, να απαγορεύσει τα φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v