Αυστρία: Κέρδισε τις εκλογές το ακροδεξιό FPÖ

Η εικόνα των πολιτικών συσχετισμών. Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Το δεύτερο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεχθεί τη συνεργασία. Δύσκολα παζάρια.

Αυστρία: Κέρδισε τις εκλογές το ακροδεξιό FPÖ

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις και εξασφαλίζει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική εποχή το προβάδισμα στις σημερινές εκλογές της Αυστρίας, με ποσοστό 29% (+12,9).

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ μένει μακριά από το 37,5% του 2019 και περιορίζεται στην δεύτερη θέση με 26,2% (-11,3), ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται στην τρίτη θέση με 20,7% (-0,5).

Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι NEOS με 9,1% (+1) και οι Πράσινοι με 8,9% (-5).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) με 2,3% (+1,6) φαίνεται ότι παρά την αύξηση του ποσοστού του θα παραμείνει τελικά εκτός κοινοβουλίου, όπως συμβαίνει συνεχώς από την δεκαετία του '50, όπως και το Κόμμα της Μπίρας (BIER) με 2,1% (+2). Το όριο εισόδου είναι στο 4%.

Το μοναδικό κόμμα το οποίο θα δεχόταν να συνεργαστεί με το FPÖ είναι το ÖVP, ο κ. Νεχάμερ έχει ωστόσο αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεχθεί τη συνεργασία με τον ιδιαίτερα συγκρουσιακό αρχηγό του Κόμματος της Ελευθερίας, Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος όμως επιμένει ότι θέλει ο ίδιος να γίνει «ο καγκελάριος του λαού».

Ο «πράσινος» ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν από την άλλη πλευρά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα δώσει την εντολή στον κ. Κικλ, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί κάποιον άλλον από το Κόμμα της Ελευθερίας.

Ο γενικός γραμματέας του FPÖ Μίχαελ Σνέντλιτς δήλωσε ότι οι Αυστριακοί «έγραψαν ιστορία» με την ψήφο τους, ενώ το στέλεχος του κόμματος Κρίστιαν Χαφενέκερ ζήτησε την παραίτηση του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ: «Όταν υφίστασαι μια τόσο ιστορική ήττα, τότε υπάρχει μόνο ενός είδους συνέπεια». Τόνισε επίσης ότι την πρώτη επιλογή για την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου θα πρέπει να έχει το κόμμα του.

Γρίφος

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το FPÖ κατακτά την πρώτη θέση και η πρώτη που τα δύο πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα SPÖ και ÖVP μαζί δεν ξεπερνούν το 50%. Mένει να φανεί αν μετά την επίσημη καταμέτρηση θα παραμείνουν με σύνολο 91 εδρών κάτω από την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία των 92 εδρών.

Η εμπειρία ανάλογων συνασπισμών πάντως από το παρελθόν δεν έχει αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις στους πολίτες της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι θα φούσκωνε περισσότερο τα πανιά των Ελευθέρων, που θα αναλάμβαναν τον ρόλο της αντιπολίτευσης ως νικητές των εκλογών. Την ετοιμότητά τους να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε κυβέρνηση εξέφρασαν πάντως και οι εκπρόσωποι του NEOS.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Η χώρα μπαίνει έτσι σε μια πρωτόγνωρη φάση και αναμένεται με ενδιαφέρον να διαφανεί η τακτική που θα ακολουθήσουν τα κόμματα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Στις τελευταίες εκλογές είχαν απαιτηθεί περίπου τρεις μήνες διαπραγματεύσεων μέχρι να συμφωνήσουν τελικά Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα.

Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του 2019 και ξεπέρασε το 75%, ενδεικτική της τεράστιας σημασίας που είχε αυτή η εκλογική μάχη, που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από όλο τον ευρωπαϊκό Τύπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι στους δέκα Αυστριακούς θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα δεν πηγαίνουν καλά.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v