ΕΕ: Οι χαλυβουργίες εκλιπαρούν να μπει φρένο στην πλημμύρα κινεζικών εξαγωγών

Η Κίνα, η μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, αναμένεται να εξάγει φέτος πάνω από 100 εκατ. τόνους του μετάλλου, περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά από το 2016. Η άνοδος αυτή έχει ήδη προκαλέσει εμπορικές εντάσεις.

ΕΕ: Οι χαλυβουργίες εκλιπαρούν να μπει φρένο στην πλημμύρα κινεζικών εξαγωγών

Οι Ευρωπαίοι χαλυβουργοί απηύθυναν έκκληση στους εμπορικούς αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κινεζικών εξαγωγών χάλυβα που έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.

Χρειάζεται ένα νέο, ολοκληρωμένο σύστημα δασμών για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλωτικές επιπτώσεις της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην αγορά και να προστατευθούν οι εγχώριοι κατασκευαστές που πλήττονται από την αδύναμη ζήτηση και το υψηλό ενεργειακό κόστος, δήλωσαν οι παραγωγοί και ο κύριος εμπορικός οργανισμός της Ευρώπης στους Financial Times.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, αναμένεται να εξάγει φέτος περισσότερους από 100 εκατ. τόνους του μετάλλου, περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά από το 2016. Η άνοδος αυτή έχει ήδη προκαλέσει εμπορικές εντάσεις και ώθησε αρκετές χώρες να εισαγάγουν δασμούς στις εισαγωγές.

Οι άμεσες κινεζικές εξαγωγές προς την Ευρώπη είναι μικρές μετά τη θέσπιση διασφαλίσεων για ορισμένα προϊόντα χάλυβα το 2018, αλλά ο κλάδος δήλωσε ότι υφίσταται τις επιπτώσεις των υψηλότερων εισαγωγών από αλλού.

Ο όγκος των εξαγωγών από την Κίνα ήταν «τεράστιος», δήλωσε ο Genuino Christino, οικονομικός διευθυντής της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης παραγωγού της Ευρώπης. Είπε ότι ο κλάδος «επέστρεψε στην κρίση, η οποία καθοδηγήθηκε από τις υψηλές εξαγωγές από την Κίνα το 2015 και το 2016».

Η πλημμύρα των «επιδοτούμενων, κάτω του κόστους κινεζικών εξαγωγών χάλυβα» απειλούσε τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας και τον μετασχηματισμό της σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα, δήλωσε η γερμανική χαλυβουργία Salzgitter.

Ο Russell Codling, διευθυντής μάρκετινγκ και επιχειρηματικής ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ινδική Tata Steel, δήλωσε ότι οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς αποτελούν «τεράστιο ζήτημα» για τη βιομηχανία, ιδίως με τη «ζήτηση στο πάτωμα».

«Η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή πρέπει να λάβει τολμηρά μέτρα, όπως ένα σύστημα δασμολόγησης, για να αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες του προβλήματος, οι οποίες είναι οι τεράστιες πλεονάζουσες παραγωγικές ικανότητες στην Κίνα και σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Salzgitter.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v