Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την πρόταση της Τρίπολης να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοικτά της Λιβύης, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar.
«Η Λιβύη μάς πρότεινε να εργαστούμε με τα σεισμικά πλοία μας στη θάλασσα. Ειλικρινά, είμαστε θετικοί σε αυτό. Επομένως, μπορούμε να πάμε στη λιβυκή θάλασσα για να πραγματοποιήσουμε σεισμικές εργασίες», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Το 2020, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έστειλε στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη για να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη εναντίον των δυνάμεων του ανατολικού διοικητή Khalifa Haftar, του Εθνικού Στρατού της Λιβύης. Αργότερα το ίδιο έτος υπέγραψε με την Τρίπολη μια συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, γνωστή ως τουρκολυβικό μνημόνιο, την οποία αμφισβητούν Αίγυπτος και Ελλάδα.
Το 2022, η Άγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν επίσης προκαταρκτική συμφωνία για έρευνα για ενέργεια, στην οποία αντιτίθενται η Αίγυπτος και η Ελλάδα.
Ο Bayraktar είπε επίσης ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου. Οι θέσεις των δύο χωρών αρχίζουν να αναθερμαίνονται μετά από μια δεκαετία εχθρότητας.
Big business στο LNG από την Τουρκία
Η Τουρκία ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία για προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου με τη γαλλική Total Energies την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.
Η 10ετής συμφωνία με τον κρατικό εισαγωγέα Botas αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Alparslan Bayraktar στις ΗΠΑ προκειμένου να μιλήσει στη διάσκεψη Gastech, η οποία θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους της συμφωνίας. Το υπουργείο Ενέργειας αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Total δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Πιθανή συμφωνία για LNG με την Total θα ήταν η τρίτη της κρατικής Botas φέτος, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της και να καταστεί περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου. Την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε 10ετή συμφωνία προμηθειών με τη Shell, που θα λάβει σάρκα και οστά ξεκινώντας από το 2027. Τον Απρίλιο υπέγραψε άλλη 10ετή συμφωνία με το Ομάν, ενώ έχει διεξαγάγει αντίστοιχες συνομιλίες και με την Exxon Mobil.