Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Η ακροδεξιά κινεί τα νήματα μετά την επιλογή Μπαρνιέ

Μια σημαντική νίκη στο κόμμα της Λεπέν προσέφερε με τις επιλογές του ο Μακρόν. Οι λεπτές ισορροπίες στη Γαλλία, με το βλέμμα στον δύσκολο προϋπολογισμό που έρχεται.

Γαλλία: Η ακροδεξιά κινεί τα νήματα μετά την επιλογή Μπαρνιέ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε επιτέλους πρωθυπουργό, για να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο της Γαλλίας.

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, χάρισε στους ακροδεξιούς μια σημαντική νίκη. Η επιβίωση της μελλοντικής κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ εξαρτάται από την καλή θέληση του National Rally, του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν που τερμάτισε τρίτο στις πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού, εξηγεί το Politico.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η αριστερή συμμαχία που κέρδισε τις περισσότερες έδρες αλλά δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία, έχει ήδη ορκιστεί να στηρίξει προτάσεις μομφής κατά του Μπαρνιέ στην Εθνοσυνέλευση. Ως εκ τούτου, ο Μπαρνιέ θα χρειαστεί τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανατραπεί αμέσως -ο συνασπισμός υπέρ του Μακρόν και η συντηρητική ομάδα της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς που πιθανόν να υποστηρίξει τον νέο πρωθυπουργό έχουν μόνο 213 έδρες, πολύ κάτω από τις 289 που απαιτούνται για μια πλειοψηφία.

Οι ηγέτες της ακροδεξιάς έθεσαν τους όρους τους για υποστήριξη τις τελευταίες ημέρες: μέτρα για την αγοραστική δύναμη, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, την καθιέρωση της αναλογικής εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο και «σεβασμό» στους ακροδεξιούς νομοθέτες.

«Το National Rally έχει 142 βουλευτές, δεν μπορείτε να τους αγνοήσετε», δήλωσε ο κεντρώος γερουσιαστής και σύμμαχος του Μακρόν, Ερβέ Μαρσέλ, σε συνέντευξή του στη Le Monde.

Αν και το National Rally έχασε τις βουλευτικές εκλογές που πίστευε να κερδίσει και έτσι την ευκαιρία να κυβερνήσει τη Γαλλία, έχει πλέον αναδειχθεί ως αυτό που κινεί τα νήματα.

Η Λεπέν ήταν ένα πρόσωπο με επιρροή στις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας για την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού. Η αναζήτηση ηγέτη οδήγησε τον συντηρητικό «βαρέων βαρών» Χαβιέ Μπερτράν να αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος υποψήφιος μετά από μια συνάντηση την Τρίτη, στην οποία οι κεντροδεξιοί νομοθέτες είπαν στον Μακρόν ότι θα υποστήριζαν έναν δεξιό πρωθυπουργό.

Ο Μακρόν τηλεφώνησε στη Λεπέν αργότερα το απόγευμα, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το Politico. Οι δυο τους συζήτησαν την υποψηφιότητα του Μπερτράν και επίσης του πρώην σοσιαλιστή Γάλλου πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέβ, ενός από τους πρώτους υποψήφιους του οποίου οι προοπτικές είχαν εκμηδενιστεί μέχρι αργά τη Δευτέρα.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι ειπώθηκε μεταξύ της Λεπέν και του Μακρόν, αλλά αυτή και ο Μπερτράν δεν έχουν καλές σχέσεις. Ο Μπερτράν καυχήθηκε κάποτε ότι «έσπασε τα σαγόνια» της ακροδεξιάς στο βόρειο προπύργιο της Λεπέν, αφού την κέρδισε στον αγώνα για να ηγηθεί της περιοχής Hauts-de-France.

Το National Rally απείλησε να «απορρίψει αμέσως» μια κυβέρνηση Μπερτράν, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του, μια προοπτική που ο Μακρόν δεν θα μπορούσε να αντέξει. Η αριστερά πιθανότατα θα υποστήριζε τις προσπάθειες της ακροδεξιάς να τορπιλίσει τον Μπερτράν, οδηγώντας σε άμεση κατάρρευση την κυβέρνηση.

Και έτσι, την Πέμπτη, ο Μπερτράν είχε απορριφθεί και επιλέχθηκε ο Μπαρνιέ.

Το ερώτημα είναι τώρα αν ο Μπαρνιέ, ο οποίος θα πρέπει επίσης να συμβιβαστεί με τους κεντροδεξιούς υποστηρικτές του, μπορεί να ικανοποιήσει την ακροδεξιά, η οποία αντιτίθεται σε πολλές από τις περικοπές του προϋπολογισμού που είναι πιθανό να προταθούν για να διορθώσουν τα σοβαρά ζητήματα χρέους της Γαλλίας.

«Ο Μπαρνιέ φαίνεται ότι πληροί τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια που απαιτούσαμε, το οποίο ήταν να έχουμε κάποιον που θα σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και θα μπορεί να μιλά με το National Rally», είπε η Λεπέν. «Αυτό θα είναι χρήσιμο, καθώς θα χρειαστούν συμβιβασμοί για να λυθεί το θέμα του προϋπολογισμού».

Ενώ η ακροδεξιά θα μπορούσε ακόμα να προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μπαρνιέ, ο δημοσκόπος της OpinionWay, Μπρούνο Ζανμπάρτ, δήλωσε ότι μπορεί να μη θέλει να επιταχύνει μια άλλη κρίση. «Έχουν τη μοίρα της κυβέρνησης στα χέρια τους, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι προς το συμφέρον τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση πολύ γρήγορα», είπε ο Ζανμπάρτ.

«Θα μπορούσαν να αφήσουν τα πράγματα να εξελιχθούν μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές», πρόσθεσε, δεδομένου ότι συνειδητοποιούν ότι «είναι δύσκολο να διοικήσεις μια χώρα χωρίς να κερδίσεις τις προεδρικές εκλογές».

Ανησυχία στο στρατόπεδο του Μακρόν

Οι διαπραγματεύσεις του Μακρόν με την Εθνική Συσπείρωση έχουν προκαλέσει ανησυχία στο στρατόπεδό του. Μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου ο Γάλλος πρόεδρος έκανε εκστρατεία για να κρατήσει τους ακραίους εκτός εξουσίας στο Παρίσι. Τώρα τους έχει παραδώσει τη δαμόκλειο σπάθη που θα κρέμεται πάνω από την επόμενη κυβέρνηση.

Ένας κεντρώος νομοθέτης είπε ότι οι εξελίξεις της Πέμπτης δεν «αντιστοιχούν στο πνεύμα του Ρεπουμπλικανικού μετώπου», μια αναφορά στην παραδοσιακή συμφωνία μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία. Ο νομοθέτης είπε ότι η μοίρα του Μπαρνιέ ουσιαστικά «κρίθηκε από το National Rally».

Ένας άλλος βουλευτής από το κόμμα του Μακρόν που κλίνει προς την αριστερή πτέρυγα κατηγόρησε την αριστερά ότι απέτυχε να «σκεφτεί έξω από το κουτί». Μετά από εσωτερικές διαμάχες αρχικά, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρότεινε τη δική του υποψήφια, την 37χρονη δημόσια υπάλληλο Λ. Καστέτ, για τη θέση του πρωθυπουργού, επιμένοντας ότι η πρώτη θέση του έδωσε το δικαίωμα επιλογής.

Ο Μακρόν κατέρριψε γρήγορα την υποψηφιότητα της Καστέτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v