Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα

Υπέβαλε την παραίτησή του μέσω επιστολής. Πολιτική κρίση χτυπά την Ουκρανία. Μπαράζ από παραιτήσεις υπουργών και αβεβαιότητα γύρω από την κυβέρνηση.

Παραιτήθηκε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, μέσω επιστολής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφάντσουκ σήμερα.

Ο Στεφάντσουκ δήλωσε ότι η πιθανή παραίτηση του Κουλέμπα θα «εξεταστεί σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της ολομέλειας», αλλά δεν έδωσε ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία βρίσκεται εν μέσω πολιτικής κρίσης, με παραιτήσεις υπουργών. Ο Ουκρανός υπουργός αρμόδιος για την εγχώρια παραγωγή όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία υπέβαλε επίσης την παραίτησή του, μαζί με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τον υπουργό Στρατηγικών Βιομηχανιών Ολεξάντρ Καμούσιν, τον υπουργό Δικαιοσύνης Ντενίς Μαλιούσκα και τον υπουργό Περιβάλλοντος Ρουσλάν Στριλέτς. Η αποχώρηση των υπουργών ενισχύει την αβεβαιότητα γύρω από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο επικεφαλής ενέργειας της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι ξηλώθηκε για λόγους «πολιτικά υποκινούμενους». Ακολούθως, οι Πέντερ Αντρέασεν και Ντανιέλ Ντομπενί, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ukrenergo, παραιτήθηκαν λόγω της απόλυσης του Κουντρίτσκι, ο οποίος ηγούνταν της εταιρείας από το 2020.

Ο Κουντρίτσκι είπε ότι είχε γίνει «εκστρατεία για δυσφήμιση της Ukrenergo» και ήταν σημαντικό ο διάδοχός του να επιλεγεί με διαφανή τρόπο, ώστε η εταιρεία «να μη γίνει δημιουργός ταμειακών ροών» διαφθοράς.

«Αισθανθήκαμε πολιτική πίεση και παρατηρήσαμε συνεχείς προσπάθειες να παρακάμψουμε τον διαγωνισμό για διορισμούς», ανέφεραν οι δύο παραιτηθέντες σε δήλωσή τους. «Η παραβίαση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και η λήψη απόφασης για απόλυση του διευθυντή χωρίς απόδειξη ακατάλληλης διαχείρισης είναι απαράδεκτη», πρόσθεσαν.

Αναλυτές ερμήνευσαν την απόλυση του Κουντρίτσκι ως προσπάθεια συγκέντρωσης της εξουσίας από την προεδρία στο Κίεβο, διακυβεύοντας την ικανότητα της χώρας να παράγει ρεύμα ενόψει των ρωσικών επιθέσεων και καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v