Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΑfD δεν είναι μόνο ανατολικογερμανικό πρόβλημα

Μεγάλες ημερήσιες εφημερίδες στη Γερμανία σχολιάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα σε Σαξονία και Θουριγγία. Τι γράφει ο τοπικός Τύπος στα ανατολικά κρατίδια.

Η ΑfD δεν είναι μόνο ανατολικογερμανικό πρόβλημα

Τα εκλογικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών σε Θουριγγία και Σαξονία κυριαρχούν σήμερα στον γερμανικό Τύπο. Η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν φαίνεται να εκπλήσσει τους συντάκτες, οι οποίοι επικεντρώνονται τώρα στον ενδεχόμενο πολιτικό αντίκτυπο των αποτελεσμάτων.

«Όσο αυξάνεται η δύναμη της AfD, τόσο πιο ετερόκλητοι θα γίνονται αναπόφευκτα οι συνασπισμοί των δημοκρατικών κομμάτων (...) Η κατάρρευση της κυβερνητικής συμμαχίας και οι συνέπειές της αποκαλύπτουν τώρα μια νέα, χαοτική κανονικότητα: Σε κατακερματισμένα κοινοβούλια με ισχυρούς λαϊκιστές και ακραίους, η διακυβέρνηση ενδέχεται να γίνει όλο και πιο περίπλοκη, κάνοντας τις κυβερνήσεις όλο και πιο βραχύβιες» γράφει η Süddeutsche Zeitung.

Σε ανάλογο κλίμα και η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η AfD ως πολιτική δύναμη είναι κανονικότητα και αυτό δεν είναι καινοτομία ούτε σε διεθνές επίπεδο. Και τη δύναμη αυτή πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη – ως έναν πολιτικό αντίπαλο που δεν παρατηρεί μεν κανείς με αδυναμία, αλλά δεν τρέχει δε και από πίσω του. Μία δουλειά που πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι από μόνοι μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εξτρεμιστές δεν έχουν καμία ελπίδα σε ορισμένες περιοχές. Χρήσιμη βοήθεια είναι τα σταθερά θεμέλια αξιών και οι πειστικές απαντήσεις σε πιεστικές προκλήσεις».

Τι γράφει ο Τύπος στα ανατολικά κρατίδια

Οι μεγάλες ημερήσιες εφημερίδες έχουν την έδρα τους τους στα μεγάλα αστικά δυτικογερμανικά κέντρα – με εξαίρεση την Zeit που έχει ένα μικρό παράρτημα στη Λειψία. Οι πωλήσεις των μεγάλων εφημερίδων στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι χαμηλές, με τον κόσμο εκεί να ενημερώνεται κυρίως από τον τοπικό Τύπο. Πώς σχολιάζονται τα εκλογικά αποτελέσματα σε αυτά τα κρατίδια;

«Ικανοποιητική προσέλευση ψηφοφόρων, αναμενόμενα εκλογικά αποτελέσματα», συνοψίζει η Leipziger Volkszeitung: «Είναι ανησυχητικό το ό,τι ένα κόμμα,το οποίο έχει κατηγοριοποιηθεί με βεβαιότητα ως ακροδεξιό, συνεχίζει να λαμβάνει τόσο μεγάλη στήριξη στην περιοχή. Μετριοπαθή τμήματα της κοινωνίας έχουν αποδεχτεί εδώ και καιρό τις λαϊκιστικές και ακραίες θέσεις του. Τώρα ενέχει ο κίνδυνος να παγιωθούν. Πρόκειται για μία πρόκληση για τα άλλα κόμματα στη Βόρεια Σαξονία, τα οποία βρίσκονται υπό τεράστια πίεση. Πώς μπορούν να ξανακερδίσουν τον κόσμο;»

«Ένα αναμενόμενα πολύπλοκο αποτέλεσμα», γράφει και η Ostthüringer Zeitung, παρατηρώντας πως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ακόμη ποιος θα κυβερνήσει στη Θουριγγία και με ποιον. Παράλληλα, σχολιάζει πως τα τρία μεγάλα κόμματα «γλύφουν αυτή τη στιγμή τις πληγές τους», ενώ «η AfD διεκδικεί τον τίτλο του „λαϊκού κόμματος"», παρατηρεί ο συντάκτης, διερωτώμενος: «Πώς μπορεί όμως να υπάρξει στη Θουριγγία ένα λαϊκό κόμμα, το οποίο δεν γίνεται καν αποδεκτό από το υπόλοιπο εκλογικό σώμα;».

Η άνοδος της Ακροδεξιάς δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την πρώην Ανατολική Γερμανία, γράφει η Berliner Zeitung. Αντίθετα, σημειώνει, πρόκειται για ένα γερμανικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα: «Τα εκλογικά αποτελέσματα σε Σαξονία και Θουριγγία είναι συμβολικά για μια μετατόπιση προς τα δεξιά που δεν γνωρίζει σύνορα. Το να επιρρίπτει κανείς τις ευθύνες της „Δεξιάς" στην „Ανατολή" δεν είναι λύση. Διότι το να κρεμάει κανείς μία ταμπέλα σε ανθρώπους και περιοχές απλώς συγκαλύπτει τους λόγους της επιτυχίας της AfD. Οι δεξιοί λαϊκιστές κερδίζουν επειδή τα άλλα κόμματα αποτυγχάνουν».

Ένα βήμα πιο πέρα και συγκεκριμένα στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025 πηγαίνει η αναλύτρια της Thüringer Allgemeine: «Η Θουριγγία και η Σαξονία θα κάνουν τους στρατηγικούς αναλυτές των ομοσπονδιακών εκλογών να ιδρώσουν», αναφέρει.

Σχολιάζοντας τα καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, θεωρεί πως το πρόβλημα έγκειται στο ό,τι «κανένας από τους πολιτικούς ηγέτες δεν μιλά πλέον στις καρδιές των ανθρώπων ούτε εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη. Επίσης, 35 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, υπάρχει έλλειψη πολιτικών ηγετών με καταγωγή από τα ανατολικά γερμανικά κρατίδια. Μερικές φορές οι Ανατολικογερμανοί απουσιάζουν ακόμη και εντελώς από το ίδιο το κόμμα ή την κοινοβουλευτική ομάδα».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v