Η «υπερθερμανσμένη» οικονομία της Ρωσίας θα επιβραδύνει απότομα το επόμενο έτος με τα επιτόκια να παραμένουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ' ότι πριν από τον πόλεμο μέχρι το 2027, γνωστοποίησε η ρωσική κεντρική τράπεζα.
Η ταχεία ανάπτυξη, που αναμένεται να φτάσει το 3,5 έως 4% φέτος, οφείλεται κυρίως στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση από τους καταναλωτές και το κράτος, η οποία έχει ξεπεράσει την προσφορά, ανέφερε η CBR στην ετήσια έκθεσή της.
Επεσήμανε ότι οι μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι αρνητικές επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων μειώνουν την παραγωγή.
Η αξιολόγηση της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία, παρά τις καλύτερες από τις αναμενόμενες συνολικές επιδόσεις της μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση το 2022 σημειώνουν οι Financial Times.
Η CBR προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 0,5 έως 1,5% το 2025 και 1 έως 2% το 2026, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη θα πληγεί από «περιορισμούς στις εισαγωγές τεχνολογίας και την εκροή ειδικευμένου εργατικού δυναμικού», προειδοποίησε.
Ανέφερε ότι οι παραγωγικές δυνατότητες και οι εργατικοί πόροι της χώρας έχουν ήδη «χρησιμοποιηθεί σχεδόν πλήρως, με χρησιμοποίηση κοντά στο 80%». Η μεταποίηση, το εμπόριο και η γεωργία είναι μεταξύ των τομέων που αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
«Η διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα έχει εξαντληθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο αναπληρωτής κυβερνήτης του CBR, Alexei Zabotkin. «Ο ρυθμός της επέκτασης συγκρατείται από τις κυρώσεις και από φυσικούς περιορισμούς στην κατασκευή των μέσων παραγωγής. Η οικονομία χρειάζεται επιπλέον εργατικό δυναμικό και για αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν «επιδεινωθεί σημαντικά».
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν καταφύγει σε αύξηση των μισθών. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι ονομαστικοί μισθοί στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 19,2%. Η αύξηση επιβραδύνθηκε ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο στο 17,4%.
Η άνοδος των μισθών, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των δημοσιονομικών δαπανών, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να φτάσει το 6,5 έως 7% μέχρι το τέλος του 2024, ανέφερε η CBR. Εντόπισε επίσης «εμπόδια λόγω κυρώσεων στις πληρωμές και τα logistics» που είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερες εισαγωγές αγαθών στη Ρωσία.
Η CBR προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 4 με 4,5% το 2025 και θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 4% στη συνέχεια. Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το βασικό επιτόκιο της CBR αναμένεται να παραμείνει διψήφιο, μια σημαντική μετατόπιση από τα προπολεμικά επίπεδα, όταν δεν ξεπερνούσε το 9,5% για πολλά χρόνια.
Η κεντρική τράπεζα έθεσε στόχο για τον πληθωρισμό το 4% το 2015. Από τότε, ο πληθωρισμός περιστασιακά πέφτει κάτω από αυτό το όριο και μέχρι το 2021 υπήρχαν προοπτικές περαιτέρω μείωσης του στόχου, παραδέχτηκε το CBR. Ωστόσο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία - που αναφέρεται στην έκθεση του CBR ως «γεωπολιτικές αλλαγές» και «δομικός μετασχηματισμός» - κάτι τέτοιο δεν αναμένεται πριν από το 2028.
Η CBR σκιαγράφησε πολλά άλλα σενάρια στην έκθεσή της, συμπεριλαμβανομένης μιας «παγκόσμιας κρίσης» που προκλήθηκε από την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας και την «αποπαγκοσμιοποίηση» της οικονομίας εν μέσω ραγδαίων αυξήσεων των επιτοκίων.
Εάν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, θα μπορούσε να συγκριθεί με την κρίση του 2007-08. Για τη Ρωσία, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σκληρότερες δυτικές κυρώσεις, χαμηλότερα ενεργειακά έσοδα και ανάγκη αξιοποίησης του Εθνικού Ταμείου Πλούτου της χώρας, ενδεχομένως εξαντλώντας το ήδη από το 2025, προέβλεψε το CBR.
Σε αυτό το σενάριο, η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 3 έως 4% το 2025, με την ανάπτυξη να επανέρχεται το 2027.