Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Το ρωσικό ναυτικό εκπαιδεύεται για επιθέσεις με πυρηνικά σε χώρες της Δύσης

Η εφημερίδα επικαλείται μυστικούς φακέλους στους οποίους περιλαμβάνονται στόχοι σε Γαλλία και Βρετανία. Μπορούν να πληγούν με πυραύλους ικανούς να φέρουν τακτικές πυρηνικές κεφαλές. Η στρατηγική της Μόσχας.

FT: Το ρωσικό ναυτικό εκπαιδεύεται για επιθέσεις με πυρηνικά σε χώρες της Δύσης

Η Ρωσία έχει εκπαιδεύσει το ναυτικό της να στοχεύει τοποθεσίες βαθιά μέσα στην Ευρώπη με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με μυστικούς φακέλους που είδαν οι Financial Times.

Χάρτες στόχων που εκτείνονται στη δυτική ακτή της Γαλλίας και το Barrow-in-Furness στο Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφονται λεπτομερώς σε μια παρουσίαση για αξιωματικούς που προηγείται χρονικά της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις δείχνουν πώς η Ρωσία έκανε σχέδια για μια σύγκρουση με τη Δύση που φθάνει πολύ πέρα από τα άμεσα σύνορά της με νατοικά κράτη, σχεδιάζοντας μια σειρά από συντριπτικά χτυπήματα σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη. Τα έγγραφα παρουσιάστηκαν στους FT από δυτικές πηγές.

Τα αρχεία, που συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, περιλαμβάνουν λίστα στόχων για πυραύλους που μπορούν να φέρουν είτε συμβατικές κεφαλές, είτε τακτικά πυρηνικά όπλα. Οι Ρώσοι αξιωματικοί υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης πυρηνικών χτυπημάτων σε πρώιμο στάδιο.

Η παρουσίαση δείχνει επίσης ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει την ικανότητα να μεταφέρει πυρηνικά όπλα σε πλοία επιφανείας, μια ικανότητα που σύμφωνα με τους ειδικούς εγκυμονεί σημαντικούς επιπλέον κινδύνους κλιμάκωσης ή ατυχημάτων.

Το έγγραφο σημειώνει ότι η «υψηλή ικανότητα ελιγμών» του ναυτικού του επιτρέπει να διεξάγει «αιφνίδια και προληπτικά χτυπήματα» και «μεγάλες πυραυλικές επιθέσεις... από διάφορες κατευθύνσεις». Προσθέτει ότι τα πυρηνικά όπλα «κατά κανόνα» προορίζονται για χρήση «σε συνδυασμό με άλλα μέσα καταστροφής» για την επίτευξη των στόχων της Ρωσίας.

Οι αναλυτές που εξέτασαν τα έγγραφα είπαν ότι ήταν συνεπή με τον τρόπο με τον οποίο το ΝΑΤΟ εκτιμά την απειλή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του ρωσικού ναυτικού και την ταχύτητα με την οποία η Ρωσία πιθανότατα θα καταφύγει σε πυρηνική χρήση.

Η ικανότητα της Ρωσίας να χτυπήσει σε όλη την Ευρώπη σημαίνει ότι στόχοι σε όλη την ήπειρο θα κινδυνεύουν μόλις ο στρατός της εμπλακεί με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε χώρες πρώτης γραμμής όπως αυτές της Βαλτικής και η Πολωνία, είπαν αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι.

«Η αντίληψή τους για τον πόλεμο είναι ο ολοκληρωτικός πόλεμος», είπε ο Τζέφρι Λιούις, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury στο Μοντερέι. «Βλέπουν αυτά τα πράγματα [τακτικές πυρηνικές κεφαλές] ως δυνητικά πολεμικά όπλα», πρόσθεσε. «Θα θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν και θα θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν αρκετά γρήγορα».

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία μπορούν να εξαπολυθούν με πυραύλους από ξηρά, θάλασσα ή αέρα έχουν μικρότερο βεληνεκές και είναι λιγότερο καταστροφικά από τα μεγαλύτερα «στρατηγικά» όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν τις ΗΠΑ. Ωστόσο, μπορούν να απελευθερώσουν πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτή που χτύπησε Ναγκασάκι και Χιροσίμα το 1945.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα εκτοξεύσει απειλές κατά των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας για να αποτρέψει την στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο. «Πρέπει να θυμούνται ότι είναι μικρές, πυκνοκατοικημένες πολιτείες», είπε τον Μάιο.

Η παρουσίαση αναφέρεται επίσης στην επιλογή ενός λεγόμενου χτυπήματος επίδειξης - πυροδότηση πυρηνικού όπλου σε μια απομακρυσμένη περιοχή «σε μια περίοδο άμεσης απειλής» πριν από μια πραγματική σύγκρουση για να τρομάξουν οι δυτικές χώρες. Η Ρωσία ποτέ δεν αναγνώρισε ότι τέτοια χτυπήματα είναι στο δόγμα της.

Ένα τέτοιο χτύπημα, λένε τα αρχεία, θα έδειχνε «τη διαθεσιμότητα και την ετοιμότητα για χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων ακριβείας» και την «πρόθεση χρήσης πυρηνικών όπλων».

Τα αρχεία ανέφεραν ότι η κορυφαία προτεραιότητα της Ρωσίας σε μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ήταν «η αποδυνάμωση του στρατιωτικού και οικονομικού δυναμικού του εχθρού». Οι αναλυτές είπαν ότι αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα χτυπήσει πολιτικούς χώρους και κρίσιμες υποδομές, όπως έκανε στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΝΑΤΟ, οι χώρες της συμμαχίας διαθέτουν λιγότερο από το 5% των δυνατοτήτων αεράμυνας που απαιτούνται για την προστασία της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας έναντι μιας πλήρους κλίμακας επίθεσης από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν είπε τον Ιούνιο ότι η Ευρώπη θα είναι «περισσότερο ή λιγότερο ανυπεράσπιστη» έναντι των ρωσικών πυραύλων.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν επίσης ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει την ικανότητα να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα σε πλοία επιφανείας παρά τη συμφωνία του 1991 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ για την απομάκρυνσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v