Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφτασε τα 35 χιλιόμετρα η ουκρανική προέλαση σε ρωσικό έδαφος

Εκτακτη ανάγκη κηρύχθηκε σε δυο ρωσικές περιφέρειες. Κατέλαβαν κρίσιμο σταθμό φυσικού αερίου οι δυνάμεις του Κιέβου. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη στρατηγική. Τα ρίσκα.

Εφτασε τα 35 χιλιόμετρα η ουκρανική προέλαση σε ρωσικό έδαφος

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι κατέλαβε ένα κομβικό σημείο διέλευσης φυσικού αερίου στο δίκτυο που τροφοδοτεί την Ευρώπη με ρωσικό αέριο, καθώς το Κίεβο συνεχίζει την εισβολή του στο Κουρσκ, αναγκάζοντας τη Μόσχα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο περιφέρειες.

Η επίθεση στοχεύει να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσύρει δυνάμεις από την ανατολική Ουκρανία, να αποκαλύψει τις αδυναμίες της και να ενισχύσει τη θέση του Κιέβου σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, δήλωσε σύμβουλος της κυβέρνησηςλ. Προηγήθηκαν μήνες ρωσικής προέλασης στο μέτωπο μήκους άνω των 1.000 χλμ. στην Ουκρανία.

Αργά την Παρασκευή, στην πρώτη ουκρανική δημόσια επιβεβαίωση της εισβολής, μια ταξιαρχία δημοσίευσε ένα βίντεο με στρατιώτες της στο γραφείο του ρωσικού κρατικού ενεργειακού ομίλου Gazprom στον σταθμό μέτρησης αερίου Sudzha, ένα κρίσιμο σταθμό διέλευσης για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Η Σούτζα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των ουκρανικών στρατευμάτων», δήλωσε η 61η μηχανοποιημένη ταξιαρχία στο Telegram. 

 

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβήτησαν το timing της επιχείρησης στο Κουρσκ και την αναδιάταξη ορισμένων από τις επίλεκτες ουκρανικές μονάδες σε μια στιγμή που ο στρατός της χώρας αγωνίζεται ήδη να υπερασπιστεί την πρώτη γραμμή στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Στην επιχείρηση μέχρι στιγμής έχουν λάβει μέρος στοιχεία τουλάχιστον τεσσάρων ουκρανικών μηχανοκίνητων και αερομεταφερόμενων ταξιαρχιών. Σε βίντεο που επαληθεύτηκαν από τους Financial Times και στρατιωτικούς αναλυτές, εμφανίζονται αμερικανικά Stryker και γερμανικά Marder που παρέχονται στο Κίεβο ως μέρος πακέτων στρατιωτικής βοήθειας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αμερικανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η ανάπτυξη των τεθωρακισμένων οχημάτων εντός της Ρωσίας δεν παραβίασε τους όρους χρήσης τους, παρά τις προηγούμενες αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον και άλλων δυτικών κυβερνήσεων για τη χρήση τέτοιων όπλων στη Ρωσία λόγω ανησυχιών ότι η Μόσχα μπορεί να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής του Κουρσκ, είπε ότι η κατάσταση παραμένει «δύσκολη». Επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εξακολουθεί να εκκενώνει τους κατοίκους.

Στοιχεία από βίντεο και φωτογραφίες υποδηλώνουν ότι ο στρατός της Ουκρανίας είχε προχωρήσει σε βάθος έως και 35 χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία. Το απόγευμα της Παρασκευής, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέφεραν πλάνα από μεγάλα κομβόι στρατιωτικών οχημάτων που μετέφεραν βαρύ οπλισμό προς τη μάχη στο Κουρσκ.

Ο Andriy Zagorodnyuk, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας που συμβουλεύει την κυβέρνηση, είπε στους FT ότι το Κίεβο είχε σχεδιάσει την επιχείρηση εδώ και πολύ καιρό. Ο Zagorodnyuk είπε ότι οι στόχοι του περιλαμβάνουν την εκτροπή των ρωσικών στρατευμάτων που πολεμούν σε άλλα σημεία στην Ουκρανία, καθώς και την επιστροφή του πολέμου σε ρωσικό έδαφος, ώστε οι πολίτες της χώρας να σταματήσουν να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια.

Στόχευε επίσης να αποκαλύψει τις αδυναμίες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του ότι ήταν ανίκανη να προστατεύσει τα σύνορά της, και να προσπαθήσει να πάρει ξανά την πρωτοβουλία κινήσεων ένα χρόνο μετά από μια ανεπιτυχή αντεπίθεση και μετά από μήνες ρωσικών κερδών.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο στόχος δεν ήταν να καταλάβει η Ουκρανία και να κρατήσει το ρωσικό έδαφος «για πολύ». «Δεν χρειαζόμαστε ρωσική γη», είπε. «Θέλουμε να αποτύχουν στη δική μας».

Αυτή η παρουσία μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση στο μέλλον, επεσήμανε αναλυτής. «Εάν τα ουκρανικά στρατεύματα, ωστόσο, απωθηθούν από το ρωσικό έδαφος χωρίς απτά αποτελέσματα με υψηλές απώλειες και εάν οι Ρώσοι συνεχίσουν να κινούνται προς το Ποκρόφσκ [στο Ντόνετσκ]», είπε, τότε η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας θα θεωρηθεί ότι έχει χάσει ένα τεράστιο στοίχημα.

«Δεν υπάρχει μέση λύση εδώ. Η επιχείρηση είναι τολμηρή», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v