Στοχευμένη επίθεση του Ισραήλ με drone στη Σιδώνα του Λιβάνου

Drone χτύπησε αυτοκίνητο που μετέφερε στέλεχος της Χαμάς το οποίο είναι νεκρό, σύμφωνα με αραβικά μέσα. Το σχέδιο των τριών φάσεων για κατάπαυση πυρός. Διπλωματικές πιέσεις για αποκλιμάκωση.

Στοχευμένη επίθεση του Ισραήλ με drone στη Σιδώνα του Λιβάνου

Στοχευμένη επίθεση με drone πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Σιδώνα του Λιβάνου. Drone χτύπησε αυτοκίνητο που μετέφερε στέλεχος της Χαμάς το οποίο είναι νεκρό, σύμφωνα με αραβικά μέσα. Υπάρχουν πληροφορίες και για δεύτερο νεκρό, χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί.

Υπενθυμίζεται οτι τις τελευταίες μέρες, εν αναμονή της επίθεσης της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του προς το νότιο Λίβανο, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τους στόχους πέραν της εν λόγω περιοχής.

Λίγο νωρίτερα, το Al Jazeera μετέδωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε συντονισμένη επίθεση με αεροπορικά χτυπήματα σε χωριά του Λιβάνου κοντά στα σύνορα.

Το σχέδιο των τριών φάσεων για κατάπαυση πυρός

Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις για την αποφυγή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ και Αίγυπτος με κοινή ανακοίνωσή τους κάλεσαν Χαμάς και Ισραήλ να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για εκεχειρία στις 15 Αυγούστου, ποντάροντας στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση, αλλά ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, καθώς το Ιράν επιμένει σε δίγλωσση στάση.

Υπάρχει το σχέδιο των τριών φάσεων, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που αν συμμετέχει το Ισραήλ θα πρέπει να το αποδεχτεί.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για έξι εβδομάδες.

Η δεύτερη φάση «βλέπει» ένα μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες με αντάλλαγμα την απελεύθερωση όλων των ομήρων και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Τέλος, η τρίτη φάση προβλέπει να ξεκινήσει ένα πολυετές σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας.

Διπλωματικές πιέσεις για αποκλιμάκωση

Πριν καν ανακοινωθεί ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών, το Ισραήλ έσπευσε να δηλώσει δια του ίδιου του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα είναι εκεί προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία για τη Γάζα στις 15 του Αυγούστου. Η κίνηση του Ισραήλ εντείνει την πίεση τόσο στην ηγεσία της Χαμάς όσο και στο Ιράν για να δημιουργηθούν συνθήκες αποκλιμάκωσης.

Το Ιράν μετά και τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών αντιλαμβάνεται ότι ακόμα και η ίδια η ύπαρξη του καθεστώτος της Τεχεράνης τίθεται σε κίνδυνο σε περίπτωση σύρραξης. Θα μπορούσε, δε, κάλλιστα να «πουλήσει» τις εξελίξεις ως αποτέλεσμα της δικής του ισχύος και απειλής.

Η Χαμάς αποδεκατισμένη πλέον και με τον Γιαχία Σίνουαρ για αρχηγό να είναι «κόκκινο πανί» παγκοσμίως λόγω της τρομοκρατικής του δράσης θέλει απεγνωσμένα τη συμφωνία στη Γάζα.

Άγνωστος παράγοντας παραμένει η Χεζμπολάχ η οποία ωστόσο, εάν επαληθευτεί το «καλό σενάριο» με το Ιράν να πλήττει στόχους εκτός Ισραήλ ή να χτυπά προσεκτικά εντός, δεν μπορεί να κάνει και πολλά από μόνη της. Υπάρχουν για πρώτη φορά ενδείξεις ότι κάτι πάει να αλλάξει – αν και όλα αυτά παραμένουν σενάρια.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v