«Νόμιμες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» χαρακτήρισε τις ουκρανικές αντεπιθέσεις σε ρωσικό έδαφος ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ρόντεριχ Κιζεβέτερ.
Για «δικαιολογημένη» ενέργεια έκανε λόγο ο ειδικός σε θέματα 'Αμυνας για τους Φιλελευθέρους (FDP) Μάρκους Φάμπερ. O χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ ζητά ωστόσο μείωση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Γερμανία στην Ουκρανία, καθώς, όπως λέει «φθάνουμε στα όριά μας».
«Η διαδικασία καλύπτεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Ρόντεριχ Κιζεβέτερ και πρόσθεσε ότι, αντίστοιχα, επιτρέπεται σε αυτόν που δέχεται την επίθεση να αμυνθεί, ακόμη και στο έδαφος του επιτιθέμενου. Μιλώντας στο Ραδιόφωνο Βερολίνου - Βρανδεμβούργου (RBB), ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «δεν γνωρίζουμε τους πραγματικούς στόχους» των Ουκρανών, υπέθεσε όμως ότι «έχει σχέση με την δέσμευση ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή». «Οι Ουκρανοί ενδεχομένως επιχείρησαν να ματαιώσουν ρωσικά σχέδια επίθεσης σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις όπως το Χάρκοβο ή το Σούμι, δήλωσε ο πολιτικός του CDU.
Δικαιολογημένες θεωρεί τις αντεπιθέσεις των Ουκρανών και ο Μάρκους Φάμπερ του FDP, ο οποίος, μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, διευκρίνισε ότι «αυτό ισχύει ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν όπλα που έχει προμηθεύσει η Γερμανία».
Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ όμως ζήτησε τον περιορισμό της παρεχόμενης από την Γερμανία στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. «Δεν μπορούμε πλέον να δίνουμε στην Ουκρανία κεφάλαια για όπλα και αυτά τα όπλα να χρησιμοποιούνται χωρίς να επιτυγχάνεται κάτι. Πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα. Υποστήριξη ναι, αλλά συνειδητοποιούμε ότι φτάνουμε στα όριά μας», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στο Δίκτυο RND, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο θα πρέπει να σταματήσει να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους. «Από την αρχή, μίλησα ξεκάθαρα κατά των παραδόσεων όπλων και υποστήριξα διπλωματικές πρωτοβουλίες. Έχω πολύ ξεκάθαρη άποψη για αυτό εδώ και δύο χρόνια και δυστυχώς πρέπει να πω ότι (η άποψή μου) έχει επιβεβαιωθεί από πολλές πλευρές», πρόσθεσε ο κ. Κρέτσμαν και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει στο πεδίο της μάχης, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Στο στρατόπεδο του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) η απόφαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να δεχθεί την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφος προκαλεί εσωτερική αντιπαράθεση, κυρίως διότι ελήφθη χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. «Δεν βρισκόμαστε στο Βατικανό. Αντίθετα, εμείς στο SPD συζητάμε τέτοια ζητήματα πολέμου και ειρήνης. Ο Όλαφ Σολτς δεν είναι ο Πάπας και οι αποφάσεις του δεν είναι αλάνθαστες», δήλωσε ο Ραλφ Στέγκνερ, εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του SPD και, απαντώντας εμμέσως στο επιχείρημα της κυβέρνησης περί κάλυψης του αμυντικού κενού έναντι της Ρωσίας, τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι έχουμε έλλειψη όπλων, αλλά ότι δεν μιλάμε με τους Ρώσους» και ανέφερε ότι ο καγκελάριος βλέπει το ζήτημα θεμελιωδώς διαφορετικά. «Η απόφαση μπορεί να εξεταστεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Παραμένει όμως η ίδια», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ