Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τις φιλοδοξίες τους για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδας της Γάζας, για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία κατά τη συνάντηση που είχαν χθες Τετάρτη στον Λευκό Οίκο.
Εξάλλου στη σημερινή του ομιλία ο Στάρμερ θα ζητήσει από τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να στείλουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της στήριξής τους προς την Ουκρανία.
Στην πρώτη του διεθνή σύνοδο κορυφής μετά τη νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία ο Στάρμερ έγινε δεκτός θερμά από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ.
Λίγο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ο Στάρμερ δήλωσε ότι θα τηρήσει τη δέσμευση της απερχόμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών να προσφέρει 3 δισ. λίρες ετησίως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ως το 2030-31 και αργότερα, αν χρειαστεί.
«Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε από τη γενιά που κέρδισε τον φασισμό. Κατανοούσαν όχι μόνο την αξία της ισχύος μας αλλά την ισχύ των αξιών μας», θα τονίσει στην ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Οι αξίες αυτές δέχονται επίθεση για μία ακόμη φορά. Ο Πούτιν πρέπει να ακούσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα από αυτή τη σύνοδο κορυφής—ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία με ό,τι χρειάζεται, για όσο καιρό χρειάζεται, προκειμένου να διατηρήσουμε τις κοινές μας αξίες και την κοινή μας ασφάλεια», θα προσθέσει.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι πραγματοποίησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου περιοδεία στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία για να υπογραμμίσει την κοινή υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι πήγε στο Κίεβο για να εκφράσει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την «ακλόνητη» στήριξη της κυβέρνησης των Εργατικών προς τη χώρα του.
Ο Χίλι πρόσθεσε ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση θα επιταχύνει την παροχή της στρατιωτικής βοήθειας στην οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών τον Απρίλιο και υποσχέθηκε νέες παραδόσεις πυρομαχικών, πυραύλων, πλοίων και πυροβολικού.
Ο Στάρμερ επεσήμανε την Τρίτη ότι επιθυμεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας ώστε να φτάσουν το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Ουάσινγκτον ότι η άμυνα και η ασφάλεια είναι οι πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ