Η συγκρότηση του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» στη Γαλλία μετά την προκήρυξη των εκλογών από τον πρόεδρο Μακρόν ήλθε ως απάντηση της ποικιλώνυμης γαλλικής Αριστεράς και μερίδας της Κεντροαριστεράς απέναντι στον κίνδυνο επικράτησης του κόμματος της Μαρί Λεπέν.
Οι συναισθηματικού χαρακτήρα αναφορές και παρομοιώσεις, με το υπό τον σοσιαλιστή Λεόν Μπλουμ «Λαϊκό Μέτωπο» σοσιαλιστών-κομμουνιστών που κέρδισε τις εκλογές του 1936 στη Γαλλία, μπορεί να κυριάρχησαν σε πρώτη φάση, όμως τροφή για συζητήσεις αλλά και την έκφραση σκεπτικισμού για την τύχη του συνασπισμού της Αριστεράς στη Γαλλία έδωσε η στάση ενός εκ των ηγετών του, του Ζαν Λυκ Μελανσόν.
Ο Μελανσόν απουσίασε επιδεικτικά από την κοινή φωτογράφηση των επικεφαλής όλων των οργανώσεων της Αριστεράς που σχημάτισαν το νέο Λαϊκό Μέτωπο. Αλλά δεν ήταν μόνον αυτό.
Το ίδιο βράδυ που οι επικεφαλής των κομμάτων της αριστερής συμμαχίας έβγαζαν την «οικογενειακή φωτογραφία», ο Μελανσόν προχωρούσε σε εκκαθαρίσεις προβεβλημένων στελεχών και βουλευτών του κόμματός του, οι οποίοι μάλιστα ήταν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της συγκρότησης του Νέου Λαϊκού Μετώπου
Ο Μελανσόν προχώρησε στις εκκαθαρίσεις στην κοινοβουλευτική του ομάδα έχοντας στο στόχαστρο, συντρόφους του που είχαν προηγουμένως επικρίνει τις ακραίες θέσεις του και την εμπρηστική και προβοκατόρικη συμπεριφορά βουλευτών της «Ανυπότακτης Γαλλίας» -του κόμματος του Μελανσόν- κατά άλλων βουλευτών του Μετώπου (υπό την καθοδήγησή του απ’ ό,τι φαίνεται).
Αν και επικαλέστηκε την ανάγκη συνοχής του κόμματός του δηλώνοντας ότι « δεν υπάρχουν ισόβιες υποψηφιότητες », προσθέτοντας ότι η «πίστη και η πολιτική συνοχή» της κοινοβουλευτικής του ομάδας είναι ουσιαστικής σημασίας οι αντιδράσεις ήταν θυελλώδεις και κάποιοι ήδη θέτουν ερωτήματα για τη συνοχή του Νέου Λαϊκού Μετώπου μέχρι τις εκλογές.
«Η ηγεσία της «Ανυπότακτης Γαλλίας» μόνο στο ύψος των περιστάσεων δεν στέκεται, αντιθέτως απεργάζεται τα χειρότερα σχέδια», έγραψε ο François Ruffin, ένας εκ των βουλευτών που υποστηρίζουν το Λαϊκό Μέτωπο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Tweeter). «Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας: δεν μπορείτε να επαγγέλεστε για τη χώρα ειρήνη και δημοκρατία, και για το κόμμα, μια βασιλεία φόβου και βαρβαρότητας».
Ταλαντούχος ρήτορας αλλά και έντονα αυταρχικός ο Μελανσόν είχε κερδίσει το 22% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022, τρίτος, ακριβώς πίσω από τη Λεπέν. Από τότε η πορεία του γνώρισε πολλές διακυμάνσεις. Οι τελευταίες ευρωεκλογές δεν ήταν καθόλου καλές γι΄ αυτόν ,όχι μόνο γιατί το κόμμα του συρρικνώθηκε στο 10% αλλά επειδή στον χώρο της Κεντροαριστεράς με 14% κυριάρχησε το κόμμα του Γκλουξμάν ,ο οποίος είναι από τους στυλοβάτες του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Οι τριβές στο εσωτερικό του ενιαίου σχηματισμού της Αριστεράς ενισχύονται επίσης από τη χλιαρή στάση του Μελανσόν στα θέμα της Ουκρανίας ,αλλά και στο θέμα της Χαμάς. Αντιθέτως οι υπόλοιπες συνιστώσες του Κεντροαριστερού μετώπου έχουν καθαρές θέσεις σε αντίθεση με τον Μελανσόν.
Ήδη δεν είναι λίγοι αυτοί που καλούν τον γηραιό ηγέτη της Αριστεράς, να παραμείνει σιωπηλός κατά την προεκλογική περίοδο αν θέλει το καλό του Νέου Λαϊκού Μετώπου στην επικείμενη εκλογική μάχη