Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρώτη πανσερβική διακήρυξη με τις ευλογίες της Μόσχας

Απάντηση στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανακήρυξη της 11ης Ιουλίου ως παγκόσμιας ημέρας μνήμης της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα. «Κοινό μέλλον του σερβικού λαού» και ο κρίσιμος ρόλος της «Σερβικής Δημοκρατίας» στη Βοσνία.

Η πρώτη πανσερβική διακήρυξη με τις ευλογίες της Μόσχας
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Η 1η «Πανσερβική εθνική συνέλευση» πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, με στόχο την προβολή της ενότητας του σερβικού έθνους. «Ένα έθνος, μια συνέλευση - Σερβία και Σερβική Δημοκρατία» είναι ο τίτλος της συνέλευσης που διοργάνωσαν από κοινού η Σερβία και η βοσνιακή οντότητα «Σερβική δημοκρατία». Αυτή η συνέλευση είχε αναγγελθεί ως η απάντηση των Σέρβων στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανακήρυξη της 11ης Ιουλίου ως παγκόσμιας ημέρας μνήμης της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα.

Στη συνέλευση συμμετείχαν οι πολιτικές ηγεσίες της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, όπως επίσης και πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων από το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στο ναό του Αγίου Σάββα προεξάρχοντος του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφυρίου, παρουσία του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς (φωτ.) και του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ. Ακολούθησε κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Σερβίας και Σερβικής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Μίλοραντ Ντόντικ και του Πατριάρχη Πορφυρίου.

Στην κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων εγκρίθηκε ομόφωνα σχέδιο διακήρυξης για την «Προστασία των Εθνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και το Κοινό Μέλλον του Σερβικού Λαού».

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι στη διακήρυξη δεν γίνεται αναφορά στη διάλυση της Βοσνίας ούτε αμφισβητείται η συμφωνία του Ντέιτον από το 1995, με την οποία καθορίστηκε η μορφή του βοσνιακού κράτους. «Αυτά τα θέματα αφορούν την ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Βούτσιτς και, απευθυνόμενος στον Ντόντικ, του ζήτησε να χειριστεί με μεγάλη προσοχή το ζήτημα και να συζητήσει με τις άλλες πλευρές για να μη διαταραχθεί η ειρήνη.

Η διακήρυξη θα τεθεί προς ψήφιση στα κοινοβούλια της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας σε 90 ημέρες.

Την πραγματοποίηση της εθνικής συνέλευσης των Σέρβων χαιρέτισε με επιστολή του ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. «Ο ηρωικός σερβικός λαός έχει δείξει ξεκάθαρα ότι δεν θα υπομείνει τη νεοαποικιακή υποδούλωση. Γι' αυτό η Δύση προσπαθεί να τιμωρήσει τους Σέρβους, να τους στερήσει την ελευθερία, να τους εκτοπίσει από τις αρχέγονες εστίες τους, να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν το δικαίωμα να εκφράζουν τη δική τους γνώμη, να ασκούν ανεξάρτητη πολιτική, επιδιώκει την διάσπαση και τη διάλυσή τους. Μαζί με τον σερβικό λαό και άλλα φιλελεύθερα έθνη θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», αναφέρει ο Λαβρόφ στην επιστολή του.

Σημειώνεται ότι πριν από τρεις ημέρες ο Μιλοραντ Ντόντικ βρέθηκε στην Αγία Πετρούπλη όπου, στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ντόντικ μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι οι Σέρβοι δεν επιθυμούν να μείνουν στη σύνθεση της Βοσνίας και επανέλαβε πως θα διοργανωθεί δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σερβική Δημοκρατίας από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα συμβεί αυτό, επισημαίνοντας ότι θα προηγηθούν προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τα άλλα δύο έθνη (σ.σ. Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και Κροάτες) για την ειρηνική διάλυση της Βοσνίας.

Οι εκδηλώσεις για την 1η «Πανσερβική εθνική συνέλευση» θα ολοκληρωθούν με φολκλόρ παραδοσιακών σερβικών χορών στο κέντρο της πόλης και το βράδυ με ρίψη πυροτεχνημάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v