Moody's: Σενάρια ύφεσης φέρνει η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν

Ποιες εκδοχές εξετάζει ο οίκος αξιολόγησης για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τη μορφή πολεμικής αντιπαράθεσης των δύο ισχυρών περιφερειακών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Moodys: Σενάρια ύφεσης φέρνει η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν

Τα σενάρια για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εξετάζει σημείωμα της Moody's μετά το ξέσπασμα της πολεμικής πλέον αντιπαράθεσης Ισραήλ-Ιράν, που λαμβάνει νέα χαρακτηριστικά ύστερα από την πρωτοφανή επίθεση των 300 και πλέον ιρανικών drones και πυραύλων το περασμένο Σάββατο, ως απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό.

Το νέο χτύπημα του Ισραήλ στο Ισφαχάν, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, φέρνει την κατάσταση ξανά στο κόκκινο, καθώς όσο δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισραήλ, δεν αποκλείονται νέες επιθέσεις κατά του Ιράν ή σε αντιπροσώπους του στις γύρω χώρες, Συρία, Λίβανο, Ιράκ. Ωστόσο, εάν το Ισραήλ αναλάβει την ευθύνη της τελευταίας επίθεσης στο Ισφαχάν, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το Ιράν να απαντήσει, σύμφωνα με αναλυτές. 

Οπως αναφέρει η Moody's, το νέο μας βασικό σενάριο είναι ότι θα δούμε κάποια μορφή ανταλλαγής επιθέσεων «μία σου και μία μου» μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει περιοδικές ανταλλαγές πυρών, αλλά αποφεύγοντας σημαντικές ζημιές σε υποδομές και ανθρώπινες ζωές.

Δεν περιμένουμε το Ισραήλ και το Ιράν να εισέλθουν σε μια στρατιωτική σύγκρουση πλήρους κλίμακας, δεδομένου του ανθρώπινου και οικονομικού κόστους που θα συνεπαγόταν.

Προς το παρόν, οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτά τα γεγονότα αποτυπώνονται από την αρνητική μας προοπτική για την αξιολόγηση A2 του Ισραήλ. Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί ανθεκτικές στα πρόσφατα γεγονότα.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι αξιολογήσεις του αξιόχρεου του Ισραήλ θα αντιμετωπίσουν καθοδική πίεση, εάν μια κλιμάκωση υπονόμευε σημαντικά τη θεσμική του ικανότητα, τα δημόσια οικονομικά ή/και την οικονομία του.

Οι ισραηλινές ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες θα επηρεαστούν επίσης περισσότερο από τη διαρκή διάβρωση της οικονομικής ισχύος και της εμπιστοσύνης των επενδυτών του Ισραήλ.

Δεδομένης της φύσης των δραστηριοτήτων τους, τα έργα κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε κίνδυνο φυσικής ζημιάς στα περιουσιακά τους στοιχεία και στις συναφείς υποδομές τους.

Το σενάριο πολεμικής κλιμάκωσης

Οι άμεσες ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού που οδηγεί σε στρατιωτική σύγκρουση, που προκαλεί σημαντικό ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.

Μια πλήρης σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα μπορούσε να εμπλέξει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει πιθανές επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας ενεργειακές υποδομές, απόπειρα κλεισίματος κρίσιμων οδών μεταφοράς όπως το Στενό του Ορμούζ ή να οδηγήσει στο διαρκές κλείσιμο του εναέριου χώρου στη Μέση Ανατολή.

Αυτό θα μπορούσε να βλάψει το επενδυτικό κλίμα και να αυξήσει την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με αποτέλεσμα αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες σε ολόκληρη την περιοχή.

Τρία κανάλια μετάδοσης

Σε αυτό το πιο ακραίο και δυσμενές σενάριο, αναμένουμε ότι οι πιστωτικές επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρη την περιοχή μέσω τριών κύριων καναλιών μετάδοσης:

(1) αυξημένες ανησυχίες για την ασφάλεια, (2) διακοπές ενέργειας και εφοδιαστικής αλυσίδας και (3) ασθενέστερες μακροοικονομικές συνθήκες.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία θα εξαρτώνται πρωτίστως από διαταραχές του ενεργειακού εφοδιασμού και κάθε σχετική άνοδο στην τιμή του πετρελαίου, δεδομένου του υψηλού μεριδίου των παγκόσμιων εξαγωγών αργού πετρελαίου που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, πιθανότατα θα χρειαζόταν μια σοβαρή και διαρκής αύξηση της τιμής του πετρελαίου για να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Σημειώνεται πως ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο του δημοσίου του Ισραήλ, από τη βαθμίδα «AA-» στη βαθμίδα «A+», εξαιτίας των «αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων».

«Προβλέπουμε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του Ισραήλ θα διευρυνθεί στο 8% του ΑΕΠ το 2024, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών», αναφέρει ο οίκος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v