Επίθεση φιλίας της Τζόρτζια Μελόνι στο Πεκίνο

Αφού αποσύρθηκε από τους «δρόμους του μεταξιού», η Ρώμη αναζητά νέο σχήμα για την αποκατάσταση των διμερών εμπορικών σχέσεων Ιταλίας-Κίνας χωρίς εξαρτήσεις και με σκοπό μια νέα πολιτική νίκη για το κυβερνών κόμμα.

Επίθεση φιλίας της Τζόρτζια Μελόνι στο Πεκίνο

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ξεκινά επίθεση φιλίας στο Πεκίνο προσπαθώντας να θωρακίσει τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών, μετά την απομάκρυνση της Ιταλίας από την αμφιλεγόμενη παγκόσμια επενδυτική πρωτοβουλία της Κίνας «Μία ζώνη, ένας δρόμος» πέρυσι.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι συναντά τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Γουάνγκ Βεντάο στη Βερόνα σήμερα Παρασκευή προκειμένου να επανεκκινήσει ο επιχειρηματικός διάλογος, ενώ η Μελόνι θα ταξιδέψει στην Κίνα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Το φλερτ της Ρώμης αφυπνίζεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει μια μαζική προσπάθεια να απομακρυνθεί από τον κινεζικό κίνδυνο, με σκοπό την καλύτερη προστασία των γραμμών ανεφοδιασμού και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε κρίσιμα υλικά και τεχνολογία, ιδιαίτερα αφού το Πεκίνο έδειξε υποστήριξη στη Μόσχα στον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψει στην Κίνα το Σαββατοκύριακο για συζητήσεις τόσο για το εμπόριο όσο και για την Ουκρανία.

Η ενίσχυση των δεσμών με το Πεκίνο είναι μέρος μιας νέας ώθησης για την ιταλική διπλωματία, την οποία ο Εντμόντο Τσιριέλι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε «ρεαλιστική αλλά όχι κυνική». Η προσέγγιση βασίζεται στην ισχυρή δέσμευση στο ΝΑΤΟ και τη διατλαντική εταιρική σχέση, ενισχύοντας παράλληλα καλές σχέσεις με τους λεγόμενους συστημικούς αντιπάλους, όπως το Πεκίνο, η Τεχεράνη, ακόμη και η Μόσχα.

Η Ιταλία ήταν η μοναδική χώρα της G7 που υπέγραψε την Πρωτοβουλία Belt and Road του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ - μια παγκόσμια συμφωνία δημιουργίας υποδομών με στόχο την επέκταση της επιρροής του Πεκίνου κυρίως σε Ασία, Αφρική και Ανατολική Ευρώπη. Η κίνηση προκάλεσε σημαντική οργή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Αν και αποχώρησε από την πρωτοβουλία, η Ρώμη, η οποία κατέχει την προεδρία της G7 φέτος, θέλησε να αποφύγει την πρόκληση οποιασδήποτε αντίδρασης από την Κίνα, η οποία αποτελεί βασική εξαγωγική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, ακολούθησε την προσεκτική διαδρομή τής μη απροκάλυπτης απόκλισης.

Κύρια εξαγωγή της Ιταλίας προς την Κίνα αποτελούν τα φαρμακευτικά προϊόντα, που ανήλθαν σε 4,4 δισ. ευρώ πέρυσι, σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών 19 δισ. ευρώ. Η Κίνα κατέγραψε εξαγωγές 46,8 δισ. ευρώ στην Ιταλία. Το εμπορικό έλλειμμα της Ιταλίας με την Κίνα έχει εκτοξευθεί.

«Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα φάση στη σχέση Ιταλίας-Κίνας και να επενδύσουμε σε μια διμερή εταιρική σχέση», δήλωσε ο Ταγιάνι.

Η κίνηση μπορεί να αποτελέσει πολιτική νίκη για τη Mελόνι, εφόσον καταφέρει να διατηρήσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, που είναι σημαντικοί για την επιχειρηματική κοινότητα, τηρώντας παράλληλα τη δέσμευσή της να εγκαταλείψει την πρωτοβουλία των «νέων δρόμων του μεταξιού».

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Μελόνι απολαμβάνει ευρεία πλειοψηφία στο ιταλικό κοινοβούλιο και οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα μπορούσαν να της αποδώσουν καθοριστικό ρόλο στη νέα ισορροπία δυνάμεων που θα προκύψει στις Βρυξέλλες.

«Η κυβέρνηση τήρησε την εκλογική της δέσμευση να αποσυρθεί από τον δρόμο του μεταξιού, γιατί ήταν σαφές σε όλους ότι η συμφωνία δεν ήταν υπέρ της Ιταλίας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζιανγκιάκομο Καλοβίνι, βουλευτής του κόμματος του Μελόνι (Αδέλφια της Ιταλίας) και μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων. «Στην τρέχουσα, εξαιρετικά ασταθή συγκυρία, δεν είναι καθόλου κακό να διατηρηθεί ανοιχτός διάλογος με το Πεκίνο», με την ελπίδα ότι θα ενισχυθεί το εμπόριο με μια τόσο σημαντική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v