Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία σε ΕΕ: «Ληστεία» η πρόταση αγοράς όπλων για Κίεβο από «παγωμένους» πόρους μας

Οι Ευρωπαίοι έχουν πλήρη επίγνωση της ζημιάς που μπορούν να επιφέρουν τέτοιες αποφάσεις στην οικονομία τους, καθώς και στη φήμη τους ως, εγγυητές του απαραβίαστου της ιδιοκτησίας, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντ. Πεσκόφ.

Ρωσία σε ΕΕ: «Ληστεία» η πρόταση αγοράς όπλων για Κίεβο από «παγωμένους» πόρους μας

Η Ρωσία χαρακτήρισε «κλοπή και ληστεία» την πρόταση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζοζέπ Μπορέλ το 90% των εσόδων που προκύπτουν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στην ΕΕ να χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων που προορίζονται για την Ουκρανία.

Εάν η πρόταση εφαρμοστεί, θα υπονομευτεί η φήμη της ΕΕ ως αξιόπιστου υπερασπιστή της ιδιοκτησίας και ασφαλούς τόπου για επενδύσεις, αναφέρουν τα πρακτορεία Reuters και EFE.

Μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, τα κράτη του κοινοτικού μπλοκ μαζί με αυτά της G7 εμπόδισαν την πρόσβαση της Ρωσίας σε περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ των συναλλαγματικών της αποθεμάτων ή σε χρυσό, ένα μέτρο που περιγράφεται από τη Μόσχα ως ” κλοπή”.

Από αυτό το ποσό, η ΕΕ έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας αξίας περίπου 190 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού κατατίθεται στο Βέλγιο με τη μορφή τίτλων και μετρητών, και το γραφείο συμψηφισμού Euroclear χειρίζεται τη διαχείριση αυτών περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που πρότεινε ο Μπορέλ, το 90% των εσόδων που δημιουργούνται από αυτά τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι τόκοι, θα μεταφερθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF), ένα ταμείο εκτός προϋπολογισμού που αποτελείται από συνεισφορές κρατών της ΕΕ και μέσω του οποίου στρατιωτική βοήθεια παρέχεται από τρίτες χώρες, η οποία όμως χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τον οπλισμό της Ουκρανίας. Η διαφορά 10% θα χρησιμοποιηθεί για έργα που προορίζονται για την ουκρανική στρατιωτική βιομηχανία. Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ εκτίμησε τα ετήσια έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν πλήρη επίγνωση της ζημιάς που μπορούν να επιφέρουν τέτοιες αποφάσεις στην οικονομία τους, καθώς και στη φήμη τους ως, θα λέγαμε, εγγυητές του απαραβίαστου της ιδιοκτησίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Η ζημιά θα είναι αναπόφευκτη. Οι άνθρωποι που θα συμμετέχουν στη λήψη τέτοιων αποφάσεων, τα κράτη που θα το αποφασίσουν, φυσικά, θα γίνουν αντικείμενο αγωγών για πολλές δεκαετίες”, πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Ερωτηθείσα για την πλευρά της για το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Μπορέλ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απάντησε: «Είναι απλώς κλοπή και ληστεία».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής τους την Πέμπτη και την Παρασκευή την πρόταση να χρησιμοποιηθούν τα οφέλη που προκύπτουν από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο EFE.

Η επιλογή της άμεσης δήμευσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων και η μεταφορά τους στην Ουκρανία, που επιθυμούν πολλοί δυτικοί πολιτικοί και ζητήθηκε από το Κίεβο, φαίνεται δύσκολη τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς υπάρχουν πολυάριθμα εμπόδια νομικής, γεωπολιτικής και οικονομικής φύσης, όπως ο κίνδυνος διαταραχή των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών και αποδυνάμωση του νομίσματος του ευρώ, καθώς και η Μόσχα έχει απειλήσει με αντίποινα εάν μια τέτοια ιδέα εφαρμοστεί.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v