Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διοίκηση της Γάζας από φατρίες στα σενάρια του Τελ Αβίβ

Ενα ακόμα σχέδιο έπεσε στο τραπέζι για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα. Τα προβλήματα στην εφαρμογή και η πίεση των ΗΠΑ να υπάρχει ρόλος και για την Παλαιστινιακή Αρχή.

Διοίκηση της Γάζας από φατρίες στα σενάρια του Τελ Αβίβ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι θέλουν μετά τον πόλεμο στη Γάζα να παραδώσουν την τοπική διαχείριση της Λωρίδας σε φατρίες που παραδοσιακά συνδέονται με συγκεκριμένες πόλεις και τομείς, σύμφωνα με την The Jerusalem Post.

Η ιδέα είναι να αντικατασταθεί η Χαμάς από ομάδες οικογενειών που δεν έχουν συνδεθεί τόσο με την τρομοκρατική ομάδα και να δοθεί ο έλεγχος τροφίμων, νερού και άλλων βασικών προμηθειών σε ομάδες στη Γάζα που δεν είναι με την Χαμάς.

Αυτό, βέβαια, θα είναι δύσκολο αφού η Χαμάς διοικεί τη Γάζα για 16 χρόνια και οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν εξηγήσει πώς θα μπορέσουν να εγγυηθούν έναν τέτοιο διαχωρισμό. Η τακτική, όμως, χρησιμοποιήθηκε με κάποια επιτυχία από τις ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν μετά την πτώση των εκεί καθεστώτων.

Η Χαμάς κατέστρεψε κάθε ομάδα που προσπάθησε να καθιερωθεί ως ανταγωνιστής της σε οποιοδήποτε επίπεδο, μερικές φορές σκοτώνοντας και μερικές φορές ακρωτηριάζοντας αντιπάλους, υποστηρίζει η ισραηλινή εφημερίδα.

Δεν είναι επίσης σαφές πώς θα λειτουργήσει αυτό, δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων της βόρειας Γάζας εκκενώθηκαν στη νότια Γάζα, και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γάζας αναμένεται να είναι ακατοίκητο για μια περίοδο κάποιων ετών, μερικοί λένε για πέντε χρόνια.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θέλουν έναν ρόλο για την Παλαιστινιακή Αρχή, κάτι στο οποίο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιστάθηκε, παρότι ο σημερινός του εταίρος, αλλά και μελλοντικός κύριος αντίπαλος για την πρωθυπουργία, Μπένι Γκαντζ, έχει κρατήσει ανοικτή την επιλογή.

Μια άλλη πιθανότητα θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός τοπικών φυλών, με την Παλαιστινιακή Αρχή, και με άλλες αραβικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θα ενταχθούν κάτω από κάποιου είδους ομπρέλα του ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v