Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι δυσκολεύεται να αποκτήσει πρόσβαση στα μισά ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, λόγω γραφειοκρατίας, πληθωρισμού και τεχνικών δυσκολιών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.
Η Ρώμη πιθανότατα θα λάβει την επόμενη, τέταρτη δόση, ύψους 16,5 δισ. ευρώ, με καθυστέρηση. Επιπλέον, καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι, ενώ επιβραδύνεται ο ρυθμός των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία ενδέχεται να μην έχει πρόσβαση σε άλλα χρήματα για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ κινδυνεύει τελικά να χάσει κεφάλαια μέχρι την προθεσμία για τις πληρωμές της ΕΕ το 2026, είπαν οι πηγές. Η Ρώμη εξακολουθεί να διεκδικεί πρόσβαση σε περίπου 92 δισ. ευρώ.
Η δόση θα οδηγήσει σε συνολική εκταμίευση 101,9 δισ. ευρώ, ήτοι το 52% των διαθεσίμων, με βάση πληροφορίες στον ιστότοπο της κυβέρνησης.
Η επιβράδυνση δείχνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Μελόνι προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα βοήθειας από την ανασυγκρότηση της Ιταλίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να βοηθήσει στην ενίσχυση της αναιμικής ανάπτυξης. Τα κεφάλαια χρειάζονται για διάφορες επενδύσεις, όπως για υποδομές, ψηφιοποίηση, εκπαίδευση και πράσινη ενέργεια.
Ωστόσο, το υψηλό κόστος δανεισμού και η χαμηλή ανάπτυξη καθιστούν δύσκολο για την κυβέρνηση να επενδύσει στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, χωρίς να βγει εκτός ελέγχου το χρέος-μαμούθ.
Το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Η κυβέρνηση δήλωσε στις 10 Οκτωβρίου ότι οι εργασίες για την επίτευξη των στόχων τόσο για την τέταρτη όσο και για την πέμπτη δόση βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και οι συνομιλίες με την ΕΕ για επίτευξη τροποποιήσεων σε ορισμένους στόχους.
Η Ιταλία βρίσκεται υπό στενό έλεγχο από τους επενδυτές, καθώς είναι στη μέση σειράς αξιολογήσεων, με επίκεντρο την επικείμενη ετυμηγορία της Moody's την Παρασκευή και την πιθανότητα υποβάθμισης σε junk.
Εν των μεταξύ, η δημοσίευση των νέων οικονομικών προβλέψεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη θα παράσχει περαιτέρω πληροφορίες για το χρέος και το έλλειμμα της χώρας.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ραφαέλε Φίτο δήλωσε ότι η Ιταλία δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει ορισμένα από τα έργα που απαιτούνται για να ξεκλειδώσει τα κονδύλια της ΕΕ έως την προθεσμία του 2026. Η χώρα έχει επαναδιαπραγματευτεί ορισμένους όρους, με τις Βρυξέλλες να έχουν δώσει περιθώρια κατά περίπτωση.
Η Ιταλία έχει ιστορικό χαμένων προθεσμιών στην εκταμίευση κονδυλίων και αντιμετωπίζει λιμνάζοντα προβλήματα, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές περιοχές που χρειάζονται περισσότερο τα κεφάλαια, γράφει το Bloomberg. Οι στόχοι που συνδέονται με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη γραφειοκρατία.
Εν τω μεταξύ, η Μελόνι αντιμετωπίζει μια οικονομία με ανάπτυξη 0,7% φέτος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας, ενώ το χρέος έχει κολλήσει στο επιβλητικό 140% του ΑΕΠ. Εν τω μεταξύ, στόχος της είναι να τηρήσει και τις υποσχέσεις της στους ψηφοφόρους, που περιλαμβάνουν περικοπές φόρων και στήριξη οικογενειών με χαμηλότερο εισόδημα, παράλληλα με τη μείωση του ελλείμματος.
Αυτή η άσκηση ισορροπίας πιθανότατα θα γίνει πιο περίπλοκη καθώς επιστρέφουν το 2024 οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, αναγκάζοντας τις χώρες να κρατούν υπό έλεγχο ακόμη περισσότερο τα οικονομικά τους. Αν και οι κανόνες υπόκεινται σε επαναδιαπραγμάτευση με τη δυνατότητα ειδικών όρων ανά χώρα, η Ιταλία έχει πολύ δρόμο μέχρι να επιστρέψει στο όριο της ευρωζώνης για έλλειμμα 3%.