Η Σαουδική Αραβία φέρεται να μελετά προσφορά από εταιρεία της Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στο βασίλειο, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, κάτι που θα μπορούσε να εκτροχιάσει αμερικανικούς σχεδιασμούς.
Η κρατική China National Nuclear Corp (CNNC) έχει υποβάλει προσφορά για την κατασκευή του εργοστασίου στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στα σύνορα με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές της στη σαουδαραβική κυβέρνηση, ενήμερες σχετικά.
Η CNNC, τα υπουργεία Εξωτερικών της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησαν αμέσως, όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τούς ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Το Ριάντ είχε επιδιώξει στο παρελθόν να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να ξεκινήσει πυρηνικό πρόγραμμα στο έδαφός της, σχέδιο που ενδέχεται να εγγραφεί στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του βασιλείου με το Ισραήλ.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει στο παρελθόν πως θα συμφωνούσαν στη μεταφορά τεχνολογίας στη Σαουδική Αραβία μόνο εάν υπήρχαν ρήτρες που θα απέτρεπαν τον εμπλουτισμό ουρανίου και την επεξεργασία πλουτωνίου παραγόμενου στους αντιδραστήρες.
Πρόκειται για δύο δυνητικούς δρόμους για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι αναγνώρισαν πως το ότι συζητούν με την Κίνα εν μέρει αποτελούν τρόπο να ωθήσουν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να συμβιβαστεί ως προς τις αυστηρές απαιτήσεις τους για τη μη διάδοση (σ.σ. των πυρηνικών όπλων), κατά την Journal.
Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το Ριάντ θα προτιμούσε να προσλάβει τη νοτιοκορεατική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Korea Electric Power για την κατασκευή των αντιδραστήρων του εργοστασίου και να αξιοποιήσει την επιχειρησιακή τεχνογνωσία των ΗΠΑ, αλλά χωρίς να δεχτεί τους ελέγχους για την αποτροπή της διάδοσης που θέτει γενικά η Ουάσιγκτον.
Η WSJ προσθέτει πως οι πηγές της τόνισαν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είναι έτοιμος να κλείσει συμφωνία με την Κίνα, αν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αποτύχουν.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε πως η χώρα μπορεί κάλλιστα να συνεργαστεί στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς με τη Σαουδική Αραβία τηρώντας τους διεθνείς κανόνες, πάντα σύμφωνα με την Journal.
Η σχέση της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας έγινε πιο στενή τον τελευταίο χρόνο. Τον Μάρτιο, το Πεκίνο μεσολάβησε για να κλειστεί συμφωνία με το Ιράν για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο περιφερειακών δυνάμεων.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ προβάλλει ένσταση στην ιδέα η Σαουδική Αραβία να αποκτήσει πυρηνικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ουάσιγκτον για την εξομάλυνση των σχέσεων του βασιλείου και του εβραϊκού κράτους.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει πως αναμένει να της ζητηθεί η γνώμη από τις ΗΠΑ, προτού κλειστεί οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Ριάντ, που θα επηρεάσει την ισραηλινή εθνική ασφάλεια.
Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και δεν έχει ηλεκτροπαραγωγικά πυρηνικά εργοστάσια, πάντως θεωρείται γενικά βέβαιο πως διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο (σ.σ. κατά την πιο πρόσφατη έκθεση του SIPRI, έχει κάπου 90 πυρηνικές κεφαλές).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ