Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Πεκίνο ο Χένρι Κίσινγκερ, συναντά τον πρόεδρο Σι

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται τη στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ, παρά τις πρόσφατες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα. Άγνωστη η πολιτική ατζέντα.

Στο Πεκίνο ο Χένρι Κίσινγκερ, συναντά τον πρόεδρο Σι

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δέχθηκε σήμερα στο Πεκίνο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ (φωτ.), ηλικίας σήμερα 100 ετών και αρχιτέκτονα της ιστορικής προσέγγισης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας τη δεκαετία του 1970.

Η συνάντηση αυτή, την είδηση για την οποία μετέδωσε η δημόσια κινεζική τηλεόραση, γίνεται τη στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο, παρά μια πρόσφατη σειρά επισκέψεων αξιωματούχων των ΗΠΑ στην Κίνα.

Ο Κίσινγκερ είχε μεταβεί μυστικά στο Πεκίνο τον Ιούλιο του 1971 με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την κομμουνιστική Κίνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιστορική επίσκεψη στο Πεκίνο το 1972 του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον.

Το άνοιγμα αυτό στην Κίνα έδωσε τέλος στην απομόνωσή της και συνέβαλε στην άνοδο σε δύναμη του Πεκίνου, πρωτίστως οικονομικά, στην παγκόσμια σκηνή.

Το κινεζικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV δεν έδωσε προς το παρόν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών κατά την συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Χένρι Κίσινγκερ.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έγινε δεκτός για συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο στον ίδιο χώρο στον οποίο είχε εργαστεί για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κίνα πριν από πενήντα χρόνια, στο Ντιαογιουτάι, στην κρατική έπαυλη της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο.

Χθες, Τετάρτη, ο Κίσινγκερ συναντήθηκε με τον πρώτο στην ιεραρχία της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.

Ο Κινέζος ανώτατος διπλωμάτης τον ευχαρίστησε κυρίως για την "ιστορική συμβολή του στο ξεπάγωμα των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ".

"Η αμερικανική πολιτική προς την Κίνα χρειάζεται διπλωματική σοφία τύπου Κίσινγκερ και πολιτικό θάρρος τύπου Νίξον", δήλωσε ο Ουάνγκ Γι στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Για την Κίνα, η οποία αποτελεί σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, ο Ουάνγκ Γι είπε στον συνομιλητή του ότι είναι "αδύνατο να την περικυκλώσει ή να την περιορίσει κανείς".

Προχθές Τρίτη ο Κίσινγκερ συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού, στον οποίο έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερη για την επίσκεψή του στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα, αλλά επισήμανε ότι δεν ενεργεί για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Κίσινγκερ, ο οποίος συμπλήρωσε τα 100 χρόνια τον Μάιο και έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, έκανε περιουσία όταν έφυγε από την πολιτική, παρέχοντας συμβουλές σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην Κίνα. Έχει προειδοποιήσει κατά της σκλήρυνσης της αμερικανικής πολιτικής προς το Πεκίνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v