Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες «φωτιές» στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ανάβει ο καύσωνας

Ψήνεται όλη η Ευρώπη και... στερεύουν τα ποτάμια. Η στάθμη του Ρήνου πέφτει, εκτινάσσοντας το κόστος μεταφοράς ντίζελ και άλλων ενεργειακών προϊόντων. Πώς επηρεάζεται η πυρηνική παραγωγή στη Γαλλία, την ώρα που τα Βαλκάνια περιμένουν 40άρια.

Νέες «φωτιές» στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ανάβει ο καύσωνας

Η ζέστη σαρώνει την Ευρώπη, από τη Γερμανία έως τα Βαλκάνια, ασκώντας πίεση στα συστήματα ενέργειας και μεταφορών καθώς επηρεάζονται ποτάμια όπως ο Ρήνος και ο Ροδανός.

Η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για «ακραία θερμική πίεση στον Άνω Ρήνο» σήμερα Τρίτη. Αντίστοιχη ειδοποίηση εξέδωσε και η ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία, καθώς ο υδράργυρος στη Σαρδηνία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο πάγος στις Άλπεις θα ανέβει στα περίπου 4.600 με 4.800 μέτρα, κοντά στην υψηλότερη κορυφή της δυτικής Ευρώπης, το Μον Μπλαν.

Η κλιματική αλλαγή, γράφει το Bloomberg, αυξάνει τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο το βόρειο ημισφαίριο το φετινό καλοκαίρι, φέρνοντας καυτή ζέστη από την Κίνα ως το Τέξας, ενώ πλημμύρες πλήττουν τόσο τη Νέα Υόρκη όσο και το Νέο Δελχί. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες βαδίζουν ολοταχώς προς την υπέρβαση των περσινών ρεκόρ ζέστης στην Ευρώπη.

Η ζέστη και η επακόλουθη πτώση της στάθμης των υδάτων στον Ρήνο, ποτάμι κρίσιμης σημασίας για τη μεταφορά ενεργειακών εμπορευμάτων στην Ευρώπη, προκαλούν προβληματισμό. Ο δείκτης στο Κάουμπ της Ρηνανίας -βασικό σημείο αναφοράς στο ποτάμι δυτικά της Φρανκφούρτης- αναμένεται να πέσει κάτω από 1 μέτρο αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Υδάτων της Γερμανίας.

Τον περασμένο Αύγουστο, η στάθμη στο Κάουμπ έπεσε κάτω από 40 εκατοστά, επίπεδο στο οποίο πολλές φορτηγίδες θεωρούν αντιοικονομική τη μεταφορά εμπορευμάτων. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για πραγματικό βάθος του νερού, αλλά για μέτρο πλοήγησης. Το κόστος μεταφοράς ντίζελ από τον κόμβο εμπορίας του Ρότερνταμ σ' ένα βασικό σημείο του Άνω Ρήνου παρουσίασε σήμερα τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο την Τρίτη, καθώς τα χαμηλά επίπεδα υδάτων περιορίζουν τον όγκο που μπορούν να μεταφέρουν οι φορτηγίδες.

Η ζέστη σε μια άλλη βασική πλωτή οδό, τον ποταμό Ροδανό (ή Ρον), πιθανώς θα αναγκάσει την Electricite de France να περιορίσει την πυρηνική παραγωγή σε ορισμένους αντιδραστήρες της από την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον κανονισμό στη Γαλλία, η EDF πρέπει να μειώσει ή και να σταματήσει την παραγωγή όταν η θερμοκρασία στα ποτάμια φτάσει ορισμένο σημείο, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων δεν θα βλάψει το περιβάλλον επανερχόμενο σε πλωτές οδούς.

Η αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxar Technologies αναμένει ότι το κύμα καύσωνα στη Γερμανία θα υποχωρήσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αφού οι θερμοκρασίες στη Φρανκφούρτη θα φτάσουν τους 35,5 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης θα επιμείνουν θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές τιμές. Στα Βαλκάνια, το ξέρουμε πολύ καλά, θα ξεπεραστούν για τα καλά οι 40 βαθμοί.

Αντίθετα, οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί θα απολαύσουν ψυχρότερο καιρό τις επόμενες 10 μέρες. Το Λονδίνο θα έχει 4,2 βαθμούς κάτω από το κανονικό την Κυριακή και τη Δευτέρα. Βεβαίως, το Ηνωμένο Βασίλειο βίωσε ήδη τον πιο καυτό Ιούνιο της καταγεγραμμένης ιστορίας του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v