Η Eυρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων διαπίστωσε την Πέμπτη ότι η γλυφοσάτη, το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο, είναι ασφαλές για χρήση στη γεωργία, προκαλώντας αντιδράσεις στους οικολόγους ακτιβιστές.
Σε μια πολυαναμενόμενη ετυμηγορία, η ευρωπαϊκή αρχή δεν βρήκε «κρίσιμους τομείς ανησυχίας» για την υγεία του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος από τη χρήση της γλυφοσάτης στη γεωργία.
Αυτό θα μπορούσε να προαναγγέλλει μια ευκαιρία για το ζιζανιοκτόνο το οποίο λάνσαρε η Monsanto, που έχει εξαγοράσει πλέον η Bayer, και έχει γίνει στόχος ομαδικής αγωγής στις ΗΠΑ η οποία έχει ήδη κοστίσει στον γερμανικό γίγαντα χημικών προϊόντωνπάνω από 11 δισ. ευρώ.
Το χημικό ζιζανιοκτόνο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτοφάρμακο στον κόσμο, αλλά οι επικριτές του λένε ότι έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου και μπορεί να είναι επιβλαβές για την άγρια ζωή. Είχε εγκριθεί για τελευταία φορά για χρήση στην ΕΕ το 2017 και η πενταετής άδεια παρατάθηκε για άλλους 12 μήνες τον περασμένο Δεκέμβριο.
Όπως μεταδίδει το Politico, περιβαλλοντικές ομάδες κατήγγειλαν την απόφαση ως «σοκαριστική», λέγοντας ότι βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε μελέτες που είχε χρηματοδοτήσει η χημική βιομηχανία.
«Το ελαττωματικό σύστημα αδειοδότησης φυτοφαρμάκων της ΕΕ παραμελεί πληθώρα ανεξάρτητων και αξιολογημένων επιστημονικών μελετών που συνδέουν τη γλυφοσάτη με σοβαρά προβλήματα υγείας», ανέφερε σε δήλωσή του το Corporate Europe Observatory.
«Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η γλυφοσάτη είναι γονοτοξική, νευροτοξική, βλάπτει το μικροβίωμα του εντέρου και προκαλεί σοβαρές βλάβες στο έδαφος, την υδρόβια ζωή και τη βιοποικιλότητα» πρόσθεσε.
Ο συνασπισμός ΜΚΟ «Σταματήστε τη Γλυφοσάτη» κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τη χημική ουσία, σημειώνοντας ότι η πενταετής έγκριση που δόθηκε το 2017, είχε ήδη θεωρηθεί ως περίοδος σταδιακής κατάργησης από πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.
«Εφόσον δεν έχουν διαψευσθεί τα στοιχεία για πιθανούς κινδύνους όσον αφορά την εμφάνιση καρκίνου, μόνο μία απόφαση είναι κατανοητή: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει υπόψη την αρχή της προφύλαξης και να αποσύρει την έγκριση της γλυφοσάτης» δήλωσε εκπρόσωπος της Foodwatch International, επικαλούμενος τα συμπεράσματα του 2015.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin