Αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία εξετάζει η ΕΕ

Οι τεράστιες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης που διαθέτει η χώρα «κλειδί» για ενεργειακή επάρκεια. Πονοκέφαλος όμως ο πόλεμος και ο κίνδυνος βομβαρδισμών.

Αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία εξετάζει η ΕΕ

Περίπου 60 μίλια από τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια σειρά από σωλήνες και αντλίες υποδηλώνει ότι η περιοχή πρόκειται να γίνει σημαντικό μέρος των προσπαθειών του μπλοκ να εξασφαλίσει τον ενεργειακό του εφοδιασμό, σημειώνει ρεπορτάζ του Bloomberg.

Ευρισκόμενη ανάμεσα σε αγροκτήματα και δάση, η εγκατάσταση αποθήκευσης Bilche-Volytsko-Uherske μπορεί να αποθηκεύσει τέσσερις φορές περισσότερο φυσικό αέριο από τη μεγαλύτερη αποθήκη στη Γερμανία και συνδέεται εύκολα με τα δίκτυα του μπλοκ, χάρη στον επί δεκαετίες ρόλο της Ουκρανίας ως διαδρομής για τη μεταφορά ρωσικής ενέργειας στη Γηραιά Ηπειρο.

Η αποθήκευση ζωτικών καυσίμων σε μια χώρα που υφίσταται πυραυλικές επιθέσεις μπορεί να ακούγεται σαν τρελή ιδέα. Αλλά κερδίζει υποστηρικτές, καθώς οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά μακριά από την πρώτη γραμμή για να θεωρηθούν ασφαλείς και ορισμένοι traders πιστεύουν ότι αξίζει ο κίνδυνος.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σκέφτονται τώρα εάν θα υποστηρίξουν συνδέσεις με το Bilche-Volytsko-Uherske και άλλες εγκαταστάσεις διάσπαρτες σε όλη την Ουκρανία -το σπίτι του μεγαλύτερου δικτύου υπόγειων σπηλαίων της ηπείρου-, όπου μπορεί να αποθηκευτεί φυσικό αέριο για την περίοδο υψηλής ζήτησης τον χειμώνα. Καθώς οι εγκαταστάσεις της ΕΕ έχουν ήδη πλησιάσει σε πλήρη κάλυψη -επί του παρόντος είναι γεμάτες κατά περισσότερο από 70%-, η αποθήκευση του καυσίμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτρέψει προβλήματα επάρκειας τους επόμενους μήνες.

«Οι ουκρανικές αποθήκες μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο, δεδομένης της εξαιρετικής σύνδεσής τους με τις αγορές φυσικού αερίου της ΕΕ», δήλωσε στο Bloomberg η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας RWE, η οποία τις έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.

Για να καταστεί βιώσιμη η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία, οι τιμές θα πρέπει να πέσουν αρκετά χαμηλά για να δικαιολογήσουν το κόστος. Η ΕΕ πιθανότατα θα χρειαστεί επίσης να παρέμβει για να παράσχει ένα backstop έναντι πιθανών απωλειών, που σχετίζονται με την πολεμική σύγκρουση.

Η εξελισσόμενη πρωτοβουλία εντάσσεται στις προσπάθειες αποφυγής του πανικού που οδήγησε σε ρεκόρ τιμών και κρατική παρέμβαση πέρυσι. Για να προστατεύσουν εταιρείες και καταναλωτές, οι κυβερνήσεις της ΕΕ διέθεσαν βοήθεια 646 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το think tank Bruegel, και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια επανάληψη αυτής της κατάστασης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v